Ko će vladati državom?
0

Kriza trese makedonske socijaldemokrate, nakon Zaeva ostavku podnijelo i rukovodstvo SDSM-a

V. K.
Zoran Zaev (Foto: EPA-EFE)
Zoran Zaev (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je, sada već bivši premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, podnio ostavke na mjesto premijera i predsjednika stranke (SDSM) nastavilo se osipanje kadrova u za sada vladajućoj partiji u ovoj državi.

Nekoliko dana nakon ostavke prvog čovjeka, Socijaldemokratska unija Makedonije objavila je saopćenje u kojem se navodi kako kompletno rukovodstvo stranke podnosi ostavke.

"U skladu sa statutarnim odredbama stranke, ostavkom predsjednika Zaeva, ostavku podnosi i cjelokupno rukovodstvo stranke", navodi se.

Iako se govorilo o tome kako će nakon ovog poteza Sjeverna Makedonija ući u period vanrednih izbora, SDSM je saopćio kako je skupštinska većina stabilna.

"Predstavnici svih stranaka iz skupštinske većine potvrdili su da je skupština stabilna te su izrazili podršku vladi. Sjevernoj Makedoniji potrebna je vlada koja daje rezultate i koja će raditi za interese građana, naročito u periodu pandemije i energetske krize", saopćeno je iz SDSM-a.

Podsjetimo, SDSM Zorana Zaeva ubjedljivo je poražen na lokalnim izborima koji su održani 31. oktobra, a nakon što su rezultati izbora postali poznati, Zaev je preuzeo odgovornost i podnio ostavku.

"Čestitam svim gradonačelnicima. Želim da podijelim razočarenje i mene i naroda. Na ovim izborima vidimo saveze i žrtava i nasilnika od 27. aprila. Ujedinili su se bez ikakvog obraza zbog glasova i novca. Ja preuzimam odgovornost za sve loše rezultate. I zbog takvih okolnosti ostajem stava da ne treba održati vanredne parlamentarne izbore", izjavio je on.