Regija
0

Kosovo: Barikade još nisu uklonjene, čeka se potez KFOR-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Barikade kosovskih Srba na cestama koje vode ka graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak nisu u utorak ujutro uklonjene ni poslije isteka drugog roka kojeg je odredio KFOR, a na barikadama je primjetan veći broj građana.

Dan ranije, u ponedjeljak, zapovjedništvo međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) produžilo je rok za uklanjanje barikada na utorak, a zapovjednik KFOR-a Erhard Drews odgodio je kretanje konvoja za opskrbu vojnika KFOR-a na graničnim prijelazima kako bi građanima na sjeveru Kosova dao više vremena za uklanjanje prepreka na cestama. Drews je poručio da cijeni to što su mjesni Srbi voljni otvoriti ceste za opskrbu vojnika KFOR-a na prijelazima Jarinju i Brnjaku i u obližnjem kampu Nothing Hillu.

Srbi, međutim, nisu do sada pokazali namjeru uklanjanja barikada, već su se smjenjivali na dežurstvima, a i pored veoma hladnog vremena od jučer je primjetan veći broj građana na barikadama. U šatorima i pored vatre proveli su još jednu noć u iščekivanju da će biti pronađeno rješenje za krizu koja traje gotovo tri mjeseca.

Kako javljaju srpski mediji sa sjevera Kosova, Srbi okupljanjem na barikadama žele pokazati da neće prihvatiti namjeru Prištine da sjever Kosova integrira u svoje institucije te kako bi pripadnicima međunarodnih snaga poručili da se ne slažu s njihovim odlukama.

Za srijedu se u Zubinom Potoku najavljuje zajednička sjednica skupština općina s većinskim Srbima iz Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Zubina Potoka i Leposavića, na kojoj se očekuje da će biti predloženo prihvatljivo rješenje za Srbe na sjeveru Kosova. Ministar za Kosovo u srbijanskoj vladi Goran Bogdanović pozvao je na KFOR da odgodi današnju akciju uklanjanja barikada do odluke sa sjednice zakazane za sutra.

Zapovjednik KFOR-a prethodno je u subotu, nakon sastanka s čelnicima srpskih općina na sjeveru Kosova, koji su ga zamolili da pričeka s najavom uklanjanja barikada do srijede, objavio kako "očekuje bezuvjetan i stalan pristup granici" te da "ako lokalno stanovništvo ne ukloni barikade do ponedjeljka, KFOR će to učiniti sam mirnim putem".

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama. KFOR se zato za opskrbu svojih ljudi koristio helikopterima.