Regija
0

Kosor: Šešelj svojim porukama krši uvjete puštanja na slobodu

Anadolija
Jadranka Kosor (Foto: Arhiv/EPA)
Jadranka Kosor (Foto: Arhiv/EPA)
Hrvatski sabor jučer je usuglasio tekst Deklaracije kojom se osuđuje puštanje iz haškog pritvora optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja. Deklaracija će biti poslana Haaškom sudu, Europskom parlamentu i Ujedinjenim narodima (UN) nakon što je zastupnici izglasaju.

Tekst Deklaracije donijeli su i usaglasili predstavnici svih klubova zastupnika u Hrvatskom saboru. Prema riječima predsjednika Sabora Josipa Leke, cilj Deklaracije je da već sutra bude dostupna na početku zasjedanja Europskog parlamenta koji će raspravljati o slučaju Šešelj na inicijativu hrvatskih europarlamentaraca.

Izradu Deklaracije inicirala je bivša premijerka Jadranka Kosor koja je mišljenja da Vojislav Šešelj svojim javnim nastupima i porukama koje šalje u javnost u Srbiji krši uvjete puštanja iz haškog pritvora.

"Pristup Europskoj uniji može se procjenjivati samo prema individualnim postignućima svake države", poručila je Jadranka Kosor i naglasila da je Deklaracija poruka za Srbiju i ostale zemlje u susjedstvu.

Zastupnik bošnjačke nacionalne manjine u Saboru Nedžad Hodžić zahtijeva u Deklaraciji izmjenu termina "muslimani" u "Bošnjaci“, u dijelu teksta gdje se osuđuje Šešeljevo ratno djelovanje 1990-ih, iako se prvi pojam koristi u dokumentima Haaškog suda.

Zastupnik Damir Kajin istaknuo je kako ne želi da se Deklaracija shvati kao deklaracija protiv Šešelja, nego kao deklaracija protiv Haaškog suda i njegovog postupka. Izjavio je kako ne očekuje da Šešelj može destabilizirati Srbiju, a kamoli Hrvatsku, ali da njegovi nastupi vrijeđaju žrtve.

Iako je cilj predsjednika Sabora bio hitno izglasavanje Deklaracije na samom početku jutrošnje sjednice, otvorila se saborska rasprava tako da je za očekivati da će se tekst izglasati tijekom dana.