Ćosić i Lilić
0

"Komšićev zahtjev je smiješan"

SRNA
Bivši predsjednici SR Jugoslavije Dobrica Ćosić i Zoran Lilić ocijenili su smiješnim i potpuno besmislenim zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Tužilaštvu BiH da se protiv njih dvojice raspišu Interpolove potjernice.

"Tu potpunu besmislicu ne želim ni da komentarišem", rekao je kratko Ćosić za beogradski dnevnik "Blic".

Na pitanje smatra li da je moguće da se u BiH povede sudski postupak protiv njega zbog uloge tokom ratnih dešavanja devedesetih, Ćosić je odgovorio da ga to ne zanima.

Bivši predsjednik SR Jugoslavije Zoran Lilić rekao je da je Komšićev zahtjev smiješan i naveo da je "odgovor na to pitanje već dao Međunarodni sud pravde, koji je konstatovao da jedinice bivše Vojske Jugoslavije nisu učestvovale u operacijama u BiH".

"Zaista ne razumem koji je istinski poriv gospodina Komšića, osim da se prave novi problemi među narodima koji su već značajno opterećeni svim što se događa. Mislim da bi političarima bilo mnogo pametnije da se okrenu stvaranju uslova da ti narodi bolje žive, makar u ekonomskim okvirima, ako ne i u političkim" ocijenio je Lilić u izjavi za B92.

Iz Komšićevog kabineta ranije je saopšteno da je Ćosić, kao predsjednik SR Jugoslavije od 15. juna 1992. godine do 1. juna 1993. godine, "bio upućen i rukovodio aktivnostima i akcijama koje su njemu podređene oružane snage SRJ u smislu vođenja agresivnog rata provodile na teritoriji BiH".

Za Zorana Lilića navedeno je da je bio predsjednik SRJ od 25. juna 1993. godine do 23. jula 1997, te da je kao glavnokomandujući oružanih snaga SRJ "bio upućen i rukovodio aktivnostima i akcijama, koje su njemu podređene oružane snage SRJ u smislu vođenja agresivnog rata provodile na teritoriji BiH do potpisivanja Dejtonskog sporazuma".