Regija
0

Kolona kamiona pred mađarskom granicom, hrvatskim zabranjen ulaz

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sedam kamiona s hrvatskim tablicama odnosno robom koja je proizvedena u Hrvatskoj, od ponoći do četvrtka poslijepodne vraćeno je u Mađarsku, zbog zabrane ulaska hrvatske robe u Srbiju, saopšteno je na graničnom prijelazu Horgoš.

Za sve ostale kamione, i robu proizvedenu u drugim zemljama, nema zapreka za ulazak u Srbiju.

Sa srbijanske strane, prema mađarskoj granici, kolona kamiona je duga nekoliko kilometara, i na izlaz se čeka nekoliko sati.

Vozač Borislav Makijević iz Novoga Sada, čije je kamion na oko kilometar od granice, kaže da čeka oko tri sata i da se vrlo polako primiče prijelazu. Dodaje da nije ni pokušavao izaći preko hrvatske granice.

Promet putničkim automobilima se odvija bez zadržavanja.

Na graničnom prijelazu i oko njega nema migranata. Povremeno se uz autocestu koja vodi do tog najvećeg srbijansko-mađarskog graničnog prijelaza mogu vidjeti skupine migranata koji kažu kako bi pokušali prijeći u Mađarsku.

"Nama je rečeno da je hrvatska granica zatvorena na mjesec dana. Zato idemo prema Mađarskoj i nadamo se da će nam Bog pomoći", rekao je Šain, muškarac srednjih godina, koji je jedini u skupini od tridesetak osoba iz Afganistana govorio engleski.

Migranti se prije dolaska do granice upućuju u prihvatni centar kod mjesta Kanjiža gdje dobivaju pomoć i hranu, ali i informacije o mogućnosti prelaska granice. Upravitelj prihvatnog Centra u Kanjiži Robert Lesmajster rekao je da migrante obavještavaju da je prelazak mađarske gotovo nemoguć.

"Govorimo im kako kod prijelaza Horgoš 2 postoje prihvatne kuće za evidentiranje migranata, ali da u Mađarsku uspijevaju ući samo ugrožene osobe, a to su Sirijci. Svi ostali nemaju gotovo nikakvih izgleda", navodi Lesmajster.

Oni koji odustanu, ili ih mađarska pogranična tijela odbiju, vraćaju se u centar i traže prijevoz do hrvatske granice.

Lesmajster je rekao kako to nije organiziran prijevoz migranata, već oni sami kontaktiraju taksiste ili autobusne prijevoznike koji voze najčešće do Šida.