Srbi najavili nove proteste
0

KFOR ne može spriječiti izgradnju mosta u Prilužju

SRNA
Erhard Biler
Erhard Biler
Komandant KFOR-a Erhard Biler izjavio je u ponedjeljak navečer da on ne može spriječiti izgradnju mosta u Prilužju, ali da može garantovati sigurnost svim građanima, javio je dopisnik Srne.

"Pravo je opštine da gradi most kojim će povećati slobodu kretanja. Ne mogu spriječiti izgradnju mosta koji selo Prilužje, preko rijeke Sitnice, povezuje sa albanskim selom Glavotina", rekao je Biler na sastanku sa predstavnicima srpske opštine Vučitrn izmještene u Prilužje i lokalnim liderima.

On je pojasnio da je prije dolaska na sastanak u Prilužje razgovarao sa Albancima u Glavotini od kojih je dobio garancije da oni ne žele sukobe sa Srbima, već žele da žive s njima, kao i da će izgradnja mosta olakšati život i jednima i drugima.

Biler je pozvao mještane Prilužja na razumijevanje i ponovio da će KFOR garantovati sigurnost i da će s tim ciljem patrola KFOR-a 24 sata dnevno biti prisutna u blizini mosta koji spaja sjeverni srpski sa južnim albanskim priobaljem.

Predstavnici Srba odbacili su Bilerove stavove i najavili ponovne proteste za utorkak u 9 sati.

Kako Srna saznaje, rukovodstvo opštine Vučitrn sa sjedištem u Prilužju u stalnom je kontaktu sa Ministarstvom za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije od kojeg očekuje dalje smjernice.

Oko 1.000 mještana Prilužja protestovalo je danas zbog početka gradnje mosta koji bi ovo većinsko srpsko selo povezao sa albanskim s druge strane rijeke Sitnice. 

Mještani strahuju da bi izgradnja mosta značila dodatne nevolje za oko 2.500 stanovnika Prilužja u kome je smještena srpska opština Vučitrn.