Regija
32

Južni dio Srbije pod vodom: Poplavljene kuće, prekinut saobraćaj, sela bez struje

Klix.ba
Kiša koja u Srbiji pada cijeli dan izazvala je poplave na jugu ove zemlje.
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Vodostaj Južne Morave još raste i na pojedinim mjestima rijeka se izlila, te je saobraćaj obustavljen. Voda plavi kuće, mostove, ceste i uništava putnu komunikaciju. Nekoliko sela je bez električne energije.

Problem s poplavama imaju u mjestima Surdulice, Vladičin Han i Vranjska Banja u kojoj je stanje najozbiljnije i proglašeno je vanredno stanje. Poplavljeno je nekoliko naselja i pogona fabrika, ali nema životno ugroženih. Voda je ušla u domove, a ugrožena s u okolna sela.

Nabujala Kordevačka rijeka odnijela je most te je došlo do prekida saobraćaja. Na sjednici Štaba za vanredne situacije Vranja ocijenjeno je da su najugroženiji putni pravac Tibužde-Lukovo i Tibužde-Leva rijeka, dok je put Gornje Trebešinje-Nestavce neprohodan jer je voda oborila stubove za niskonaponsku mrežu, pa su stanovnici sela Trebešinje i Nestavce bez struje.

Zbog izlijevanja Južne Morave, odnosno zbog nabujalog potoka koji je odnio trup nasipa puta u blizini Caričine Doline, obustavljen je saobraćaj na dionicama Momin Kamen - Vladičin Han i Predejane - Džep.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Načelnik Sektora za vanredne situacije Miodrag Marjanović rekao je da je situacija kritična.

"Južna Morava je dio puta Grdelica - Predejane pretvorila u svoju maticu. Vodostaj raste i veoma je kritično. Pozvali smo u pomoć dva preduzeća, pa su džakovi sa pijeskom počeli da pristižu", kazao je Marjanović agenciji Beta.

Nabujali potoci ugrozili su i Vladičin Han, poplavivši centar grada.

Usljed izlivanja rijeke Vrle na području Surdulice poplavljeno je oko tridesetak dvorišta i kuća u četiri sela ka Vladičinom Hanu, rekao je predsjednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev.

Tončev je kazao da situacija nije alarmantna ali da su sve gradske službe u pripravnosti zbog otapanja snijega na Vlasinskom jezeru što može dovesti do dodatnih poplava u nižim predjelima.

Danas je snježna mećava stvorilo probleme na putu Crna Trava–Vlasinsko jezero. Nevrijeme je oborilo drveće na put, pojavili su se odroni, a na Vlasinskom jezeru i u Crnoj Travi nema struje i telefonske linije su u prekidu.