Šumadijski WikiLeaks
0

Julian Assange postaje počasni građanin Čačka?

SRNA
Vlasnik i osnivač internet sajta WikiLeaks Julian Assange mogao bi postati počasni građanin Čačka, na inicijativu Društva srpsko-kubanskog prijateljstva.

Jedan od osnivača ovog društva Bratislav Jugović rekao je da Assange predstavlja simbol revolucije i da će sve učiniti kako bi Assangea doveli u Čačak.

"Čačak voli heroje i jedan je od simbola revolucije u srpskoj modernijoj istoriji. Čačak zaslužuje najvećeg živog revolucionara za počasnog građanina", istakao je Jugović.

Počasni član ovog društva predsjednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin kaže da je "Assange rekao istinu", a da je Čačak "jedan drzak, često bezobrazan grad koji zna da razume istinu".

Predstavnici vlasti u Čačku ističu da će o tome odlučivati odbornici lokalne skupštine, dok u opozicionoj Liberalno-demokratskoj partiji (LDP) navode da su protiv ovog prijedloga, prenose beogradski mediji.

Portparol Nove Srbije Milan Draškić izjavio je da je prerano i preuranjeno u ovom trenutku se izjašnjavati o toj temi, smatrajući da bi prvenstveno trebalo da se odrede stručne službe grada koje će ustanoviti "zakonske mogućnosti za tako nešto".

Građani Čačka većinom su saglasni da Assange postane počasni građanin tog grada.
Odbornici skupštine trebalo bi da donesu posebnu odluku o tome da nekoga proglase počasnim građaninom, jer Statutom nije predviđeno takvo zvanje.