Suočavanje na TV-u
0

Josipović i Bandić se međusobno optuživali za podjelu Hrvatske

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednički kandidati Ivo Josipović i Milan Bandić sinoć su se na sučeljavanju na Novoj TV međusobno prozivali koji od njih Hrvatsku dijeli na crvenu i crnu - nezavisni kandidat Bandić je Josipovićevu kampanju nazvao uvodom u hrvatske podjele koje do sada ništa nisu donijele dobrog, a SDP-ov kandidat mu je uzvratio da iskrivljenim tumačenjem njegovih poruka zapravo on dijeli Hrvatsku.

Bandić je istaknuo kako hrvatski predsjednik treba biti garant "integrativne Hrvatske", da mora spajati, a ne dijeliti, što Josipović, ustvrdio je, nije u stanju jer zastupa samo stavove svoje stranke, odnosno njenog vodstva.

"Nemam ništa protiv crvene boje, ona je najstarija hrvatska boja, ali kada predsjednički kandidat govori ostrašćeno kao da je lider političke stranke ili da se nalazi na parlamentarnim izborima za jednu od političkih opcija, onda to nije dobro. To je uvod u hrvatske podjele na crvene i crne", rekao je Bandić.

Josipović je odbacio njegove tvrdnje da je govorio o crvenoj Hrvatskoj, kazavši da je "iskrivljivanje onoga što je neko rekao specijalitet Bandićeve kampanje".

"Ja takve riječi nikada nisam rekao, dapače imam program nove pravednosti koji je prepoznat i od ljevice i od desnice i ponosan sam na to što za mene glasuju i lijevi i desni. Obećao sam, i to ću biti, predsjednik svih građana bez obzira na političko uvjerenje", rekao je.

Upitan kada je shvatio da mu je SDP teret, Bandić je odgovorio kako teretom ne smatra stranku, nego njegovo vodstvo, odnosno "predsjednika SDP-a koji nije dorastao trenutku".

"Ne znam zašto je onda Bandić zamrznuo svoje članstvo, a nije izašao iz SDP-a ako misli da promovira komunjarstvo i dijeli Hrvatsku na crvene i crne. Jedini razlog razlaza Bandića sa SDP-om, koji mu je sve dao, od kandidature za gradonačelnika, od posla, a radio je dugo i u partiji, je taj što nije bio kandidat SDP-a za predsjednika države", poručio je Josipović.

Bandić je uzvratio kako je, za razliku od Josipovića, gradio SDP i cijeli život živio socijaldemokraciju. "Gospodin Josipović jako lijepo govori, ali u njegovu govoru nema ništa, on nema srca, istine u svom govoru", rekao je Bandić, na što ga Josipović pita je li uzor njegove socijaldemokracije "politička platforma koju radi s Merčepom, Glavašom i sličnim likovima".

Bandić, pak, smatra da sve što Josipović govori samo svjedoči o njegovoj nervozi i nesreći zbog velike podrške branitelja njegovoj (Bandićevoj) kandidaturi.

Josipović je rekao kako na potez Ive Sanadera gleda kao na pokušaj da ovlada HDZ-om i od stranke ishodi potporu Bandićevoj kandidaturi. "Gospodin Sanader očito ima nekih briga vezano uz svoje različite aranžmane. Osim toga, po mom sudu, dugogodišnje partnerstvo Bandića i Sanadera bilo je jedan od važnijih razloga zašto je Sanader pokušao ovladati HDZ-om i srušiti Vladu. On je od HDZ-a želio dobiti potporu za Bandića, ali nije uspio", rekao je.

Bandić, pak, kaže kako ima saznanja "da se Sanader dogovorio s Milanovićem i Josipovićem kako da SDP preuzme vlast", te da je to realno objašnjenje Sanaderova poteza. Upitan da pojasni tu tvrdnju, kazao je kako je Sanader pokušao destabilizirati HDZ da bi Josipović i Milanović došli na vlast na prijevremenim izborima.

Kandidati su se međusobno prozivali i za niske udarce u kampanji vezane uz porodice, a Bandić je Josipovića ponovno pozvao da se izvini njegovoj supruzi, na što je Josipović rekao kako se ispričava ako se ona uvrijedila, ali i istakao da je samo govorio o činjenicama, "nemoralnom i nezakonotitom sticanju dva društvena stana", što je Bandić nazvao "notornim lažima".

Josipović je svog protukandidata prozvao da "sve vrijeme nameće prljavu kampanju i valjanje po blatu", rekavši da u Bandićevom izbornom stožeru sjedi dio obavještajnog podzemlja koji smišlja laži o njegovim "ljubavnicama, prodavanju ispita, kao i firmama, pilanama i teretanama, pa i da mi je otac bio zapovjednik Golog otoka i mučio ljude".

Bandić je odgovorio da su to sve Josipovićeve tlapnje.