Regija
0

Još nije poznato kada će Sanader izaći iz Remetinca

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ustavni sud zatražio je od odbrane Ive Sanadera svu dokumentaciju vezanu uz pritvor bivšeg premijera, saznaje se od Sanaderove advokatice Jadranke Sloković koja očekuje da bi Ustavni sud odluku o tom pravnom pitanju mogao donijeti sutra, što znači da bivši premijer ni danas neće izaći iz Remetinca.

Istovremeno odbrana je, posljednjeg dana žalbenog roka, podnijela i žalbu Vrhovnom sudu na posljednju odluku optužnog vijeća Županijskog suda koje je Sanaderu nakon USKOK-ove optužnice u slučaju Fimi media ponovno produžio pritvor te ga istovremeno zamijenilo najvećom kaucijom u historiji hrvatskog pravosuđa od 12,4 miliona kuna. Sud je Sanadera obvezao i na predaju pasoša te javljanje sudiji istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

U žalbi Vrhovnom sudu odbrana ističe da Županijski sud nije postupio po ranijoj odluci Ustavnog suda, iako je to bio dužan učiniti. Žalbu Vrhovnom sudu najavio je i USKOK koji smatra da je ponuđena kaucija premala.

Sanaderova odbrana jučer je ponovno zatražila zaštitu Ustavnog suda koji je u ranijoj odluci zauzeo stav da bi Sanader iz Remetinečkog zatvora, uz ponuđenu kauciju od 12,4 miliona kuna, trebao izaći do ponedjeljka 12. decembra.

U posljednjoj ustavnoj tužbi odbrana se poziva na 63. članak Ustava koji propisuje da se u slučaju grubog kršenja ustavom zajamčenih prava zaštita Ustavnog suda može tražiti i ako ranije nije iscrpljen cijeli pravni put.

"Odluku Ustavnog suda ne mogu pobiti odluke nižeg suda i o njoj ne bi trebalo biti spora", smatra Sloković.

No, zagrebački Županijski sud zauzeo je stav da je odluka optužnog vijeća donesena nakon optužnice u slučaju Fimi media nova pravna stvar, u kojoj treba poštovati zakonom pripisane odredbe. Zakon u tom slučaju propisuje da Sanader može izaći na slobodu tek kada odluka o jamčevini postane pravomoćna odlukom Vrhovnog suda, u zemljišne knjige se upišu hipoteke na nekretnine njegovih jamaca, a on na sudu izjavi da neće bježati.

U tom bi slučaju Sanader iz Remetinca mogao izaći najranije krajem ove sedmice.