Srbija
0

Joca Amsterdam podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika suda

SRNA
Sreten Jocić
Sreten Jocić
Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, podnio je krivičnu prijavu protiv v.d. predsjednika Okružnog suda u Beogradu Siniše Važića zbog odluke da mu se tokom istražne radnje saslušanja svjedoka iz Holandije nametne branilac po službenoj dužnosti, saopćio je Jocićev advokat Vladimir Petrović.

Pred sudskim vijećem Okružnog suda vodi se postupak u predmetu protiv Jocića zbog optužbe da je Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića podstrekao da jula 1995. godine ubiju Gorana Marjanovića, zvanog Goksi bombaš.

Petrović je pred Sudskim vijećem rekao da je Važićeva odluka bila nezakonita, jer je njegov branjenik imao izabranog advokata.

On je precizirao da je krivična prijava protiv Važića podnesena zbog sumnje da je počinio krivično djelo kršenja zakona od strane sudije, dodavši da je krivična prijava podnesena i protiv advokata Gordane Babić, koja je bila postavljena kao advokat po službenoj dužnosti.

Petrović je zatražio da se iz spisa predmeta izdvoji svjedočenje bivšeg policajca Zorana Đorđevića putem video-linka iz Holandije, ističući da je ono pribavljeno na nezakonit način, pošto je saslušanju prisustvovao umjesto izabranog, branilac po službenoj dužnosti.

Đorđević, koji je u programu zaštite svjedoka holandskog pravosuđa, svjedočio je više sati pred sudskim vijećem Okružnog suda putem video-linka po svim propisanim mjerama zaštite i bez prisustva javnosti.

Predsjednik sudskog vijeća sudija Mirjana Popović rekla je da će odluku o izdvajanju svjedočenja iz spisa predmeta sud donijeti naknadno i istakla da je Đorđevićevo saslušanje obavljeno u skladu sa zakonom, da prisustvo branioca u toj fazi postupka nije obavezno, kao i da je Petroviću kao izabranom advokatu poziv bio upućen, ali se nije odazvao.

Obraćajući se sudskom vijeću, Jocić je rekao da je odluka o postavljanju branioca po službenoj dužnosti "pravni trik" i da je on sve vrijeme osim advokata Petrovića, imao još dva izabrana advokata.

"Važić je bio kod mene na vratima i kleo mi se da je Babićeva postvaljena kao advokat po službenoj dužnosti jer je bila na redu. Rekao sam mu da nema razloga da se kune - vi ste predsednik suda, niste džeparoš", rekao je Jocić, dodavši da od samog početka suđenja traži fer proces.