Energetska tranzicija
84

Jeste li znali za ekološku oazu u susjedstvu? Ljetovalište koje je ispred Evropske unije

B. R.
Krk (Pixsell/ Goran Kovačić)
Krk (Pixsell/ Goran Kovačić)
Kvarner je ekološka oaza u ovom dijelu Evrope, a za to su zaslužni svi njegovi stanovnici. Energetska tranzicija ovog dijela Hrvatske počela je znatno prije nego u ostatku Evropske unije.

Ideja o Kvarneru kao mjestu u kojem se struja dominantno proizvodi iz obnovljivih izvora energije te u kojem se više od 50 posto otpada razvrstava bila je i Vjerana Piršića. Na poziv Centra za održivu energetsku tranziciju ReSET govorio je o tome kako je Kvarner uspio u tome, tj. da bude uspješan model građanske energije.

Prema Piršićevim riječima, doslovno nekolicina je predložila i predvodila implementaciju koncepta građanske energije - da domaćinstva, javne i privatne kompanije proizvode, troše i prodaju višak struje. Tvrdi da su uspjeli u tome uprkos svjesnim i kontinuiranim opstrukcijama centralne vlasti.

Ideja se počela ostvarivati 2012., što je znatno prije nego u većem dijelu EU. Unija je 2020. odredila ciljeve koje je Kvarner odredio nekoliko godina ranije. Ključnim za uspjeh smatra postojanje vizije i strategije. Napomenuo je da kod energetskih zajednica potrošnja prati proizvodnju, a ne obratno.

Solarni paneli na Kvarneru su pravilo, a sada se nastoji povećati proizvodnja struje iz vjetroenergije. Sve je više električnih bicikala, romobila i automobila. Zbog toga se povećava i broj punionica za električna vozila. U Eko Kvarneru, oko kojeg sada okupljen veliki broj građana, sada rade i na razvoju robota koji će se koristiti za prikupljanje plastične ambalaže na plažama. Osim toga, plan je da prema otocima u ovom dijelu zemlje saobraćaju električni trajekti.

Baterije, koje se koriste za akumulaciju struje, nisu litijske, već je riječ o baterijama na bazi slane vode. Kako je kazao Piršić, ove baterije su 10 do 20 posto skuplje od litijskih, ali je njihova proizvodnja ekološki prihvatljivija.

Elektrosistemom upravlja pametna mreža, što podrazumijeva i to da se u realnom vremenu zna koliko se struje troši, a koliko proizvodi. Svi potrebni podaci su dostupni na internetu.