Regija
2

Jeremić: Thaci samo kao gost na Generalnoj skupštini UN-a

FENA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Predsjedavajući Generalnom skupštinom UN-a Vuk Jeremić izjavio je danas da kosovski premijer Hashim Thaci može da prisustvuje raspravi u tom tijelu samo kao gost neke od država članica Generalne skupštine.

Jeremić je za B92 rekao da u raspravi u Generalnoj skupštini UN-a mogu da učestvuju samo države članice, a da sjednici mogu prisustvovati i predstavnici nevladinih organizacija i entiteta koje ne predstavljaju države.

"Kosovo je jedan od njih. Raspravi prisustvuju samo države članice koje mogu da pozovu nekog gosta, novinara, umjetnika, nekoga optuženog za ratne zločine. Države članice imaju pravo da pozivaju svoje goste", naveo je Jeremić.

On je na pitanje da li to znači da nema promjene stava Generalne skupštine UN-a o Kosovu, Jeremić je odgovorio: "Zar mislite da bismo dozvolili da za vrijeme predsjedavanja Srbije dođe do bilo kakve promjene u negativnom pravcu po našu zemlju?"

Jeremić je naveo i da je ovo prvi put da na plenumu Generalne skupštine predstavnici država i vlada svijeta govore o vladavini prava i vladavini međunarodnog prava.

"Otvorili smo sjednicu našim pogledom na osnovne tačke međunarodnog prava, na neophodnost poštovanja istih pravila za sve, suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti država članica. Bili smo u stanju da povedemo tu diskusiju i da ona krene u onom pravcu koji treba da bude koristan za Srbiju", naveo je Jeremić.

Prema njegovim riječima, postoji veliki broj, prvenstveno manjih država, kojima je međunarodno pravo od presudnog značaja, kojima je to životno pitanje i kojima su granice i opstanak praktično ugroženi, ako nema pridržavanja međunarodnog prava.

"Danas smo otvorili sjednicu na način kojim smo stavili suverenitet, integritet i cjelovitost država članica u srce rasprave, što je za našu zemlju veoma važno", podvukao je Jeremić.

On je dodao da će Srbija u narednih 12 mjeseci biti na čelu Generalne skupštine UN-a i morati da učestvuje u svim raspravama, da upravlja njima i da ih vodi, bira tačke za raspravu i njihov redoslijed, prenio je Tanjug.

"Pregovori o bilo kom međunarodnom dokumentu koji prolazi kroz Generalnu skupštinu moraju da prođu kroz naše ruke. Moramo biti upoznati sa svime, a trenutna situacija u svijetu je takva da je Savjet bezbjednosti paralisan po mnogim najznačajnijim pitanjima, Sirija je jedna od njih ili iranski nuklearni programi, jer ni oko njega ne postoji puna saglasnost u Vijeću sigurnosti", naveo je Jeremić.