Ponovo o Srebrenici
282

Jeremić: Srbi su osjetljivi na genocid jer ga je nad nama provodila NDH u Drugom svjetskom ratu

R. D.
Foto: Milan Maricic/PIXSELL
Foto: Milan Maricic/PIXSELL
Predsjednik srbijanske Narodne stranke Vuk Jeremić ponovo se dotakao teme genocida u Srebrenici iznoseći teze koje su u koliziji s međunarodnim presudama i koje posebno vrijeđaju žrtve.

On je u online diskusiji "U ime pravde", koju je organizovao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Nišu kazao kako je "odluka kojom je Međunarodni sud pravde odredio masakr u Srebrenici kao genocid jedna od najkontroverznijih i da u Srbiji o toj temi traje žestoka debata i to sa veoma dobrim razlogom".

"Srbi su u Drugom svjetskom ratu bili žrtve brutalnog genocida koji je sprovodila marionetska nacistička Nezavisna Država Hrvatska. Mi smo zato veoma osjetljivi kada neko pomene genocid", kazao je tom prilikom Jeremić.

Jeremić je kazao da je kao predsjednik Generalne skupštine Ujednjenih nacija 2012. godine u tom tijelu pokrenuo debatu o ulozi međunarodnog krivičnog prava u pomirenju naroda i da je taj potez tada smatran veoma kontroverznim, prenosi beogradski danas.

Kako je naveo, trpio je jake pritiske, naročito od Amerike, koja je tražila da otkaže diskusiju, ali se nije povukao.

Prema njegovim riječima, međunarodno krivično pravo se "u mnogim državama, kao i u UN, doživljava kao sveta krava koja ne smije biti kritikovana".

On je istako da su se "mnogima smučile" lekcije koje se ponavljaju da sve što je Haški tribunal učinio ili rekao mora da se smatra gotovo svetim i ne sme biti podložno nikakvoj kritici.