Analiza
0

Je li SSP podstrek proevropskim Srbima ili dokument koji će biti poništen nakon 11. maja?

FENA
Financial Times izvještava o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Srbije pod naslovom "Sporazum za podstrek proevropskim Srbima“ i u podnaslovu ističe da u Srbiji nacionalisti prijete da će ga poništiti.

Ovaj korak će podstaći političke snage naklonjene EU uoči parlamentarnih izbora 11. maja, nastavlja list i dodaje da je sporazum potpisan u nastojanju da one odnesu prevagu na izborima nad nacionalističkim snagama koje eksploatiraju nezadovoljstvo birača podrškom koju EU pruža secesiji Kosova.

Izvještač FT-a iz Luksemburga piše da je sporazum odmah naišao na prepreke kada ga je premijer Koštunica, koji naginje nacionalizmu, osudio - rekavši da će ga poništiti ako sa ostalim kritičarima politike EU pobijedi na izborima.

FT smatra i da ovaj korak ni u čemu ne predstavlja proboj u odnosima EU i Srbije jer Srbija neće osjetiti nikakvu korist od njega prije nego što evropske vlade ne kažu da vide da Beograd u potpunosti sarađuje s Haškim sudom za ratne zločine.

Independent u naslovu izvještaja iz Luksemburga ističe da je SSP potpisan u nastojanju da se poraze nacionalisti u Srbiji, i objašnjava da je riječ o pretežno simboličnom činu zato što sporazum neće stupiti na snagu prije pune saradnje Beograda s Haškim sudom.

DT vrlo kratko bilježi da su evropski ministri potpisali sporazum koji treba da približi Srbiju EU i da poveća izglede prozapadnih snaga da pobijede nacionaliste na izborima 11. maja.