Kontroverzan prijedlog
45

Janša pozvao Slovence da se naoružaju: "Vrag je odnio šalu"

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši premijer Slovenije Janez Janša pozvao je svoje sunarodnjake da se naoružaju, komentarišući aktuelnu situaciju u svijetu i državi.

Nezadovoljan mjerama zaštite u Sloveniji, desno orijentisani političar prozvao je vlasti na čelu s premijerom Robertom Golobom.

"Vrag je odnio šalu. Naoružajte se. Legalno. Pametni su shvatili poziv. Pametni i odgovorni o tome će voditi računa. Ostali će vjerovati Golobu, Poklukaru i Šarcu (ili čak Jenullu, Kovačevoj, Mukiju i paradama ponosa) da su sposobni zaštititi Sloveniju, ali i njih osobno u slučaju terorističkih napada", napisao je, između ostalog, Janša na X-u.

On je dodao kako vjeruje će slovenski policajci radije spriječiti ilegalne migracije nego igrati ulogu taksista do centara za azil.

"Nekažnjeno zlo iz Moskve ponovno fizički prijeti našem istočnom susjedstvu. Pritisak masovnih ilegalnih migracija radikalno razara postojeći način života u EU i jača militantne, prototerorističke jezgre u evropskim metropolama. Posljednjim upadom palestinskih terorista (nekada su se u SFRJ masovno obučavali u Pančevu) u Izrael još jednom se potvrdilo koliko je važno da narod bude dobro i legalno naoružan. Na mnogim mjestima naoružani pojedinci u kibucima uspješno su spriječili još veće more žena i djece", smatra kontroverzni Janša.

Podsjetimo da je Slovenija od subote uvela i granične kontrole na prijelazima sa Hrvatskom i Mađarskom.

Odluku je Slovenija dovela nakon što je slične mjere njoj uvela Italija, a i Italija i Slovenija povratak kontrola na granice pravdaju povećanim rizikom od terorizma u Evropi nakon napada Hamasa na Izrael i terorističkih napada koji su uslijedili u Belgiji i Francuskoj.