Regija
12

Janica Kostelić ulazi u politiku i postaje zamjenica ministra sporta Hrvatske

Klix.ba
Od kada je formirana nova Vlada Hrvatske mjesto zamjenika ministra za sport bilo je upražnjeno, a po svemu sudeći na tu poziciju bit će imenovana legendarna skijašica Janica Kostelić.

Na informaciju da bi Janica Kostelić moga biti imenovana za zamjenicu ministra za sport, Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog Olimpijskog Odbora kazao je da je iznenađen, jer je nekoliko zvučnih imena bilo u opticaju.

"Iznenađen sam jer se Janica nikad nije htjela nigdje dužnosnički uključiti, osim u aktivnosti vezane uz sljemensku utrku Svjetskog kupa. Mi smo joj svojevremeno nudili da bude dopredsjednica HOO-a, no ona to nije htjela", kazao je Mateša, a prenosi Večernji list.

Janica je po svemu sudeći promijenila mišljenje, jer je definitvno odlučila da se želi baviti politikom.

"Prihvatila sam ovaj posao jer nakon sportske karijere želim i na druge načine doprinijeti sportu u Hrvatskoj, pogotovo u aspektu sporta i mladih. Mnogi su me posljednjih godina pitali zašto se ne uključim u sport na još neki način i ne prenesem svoje iskustvo. Nadam se da ću u svojim nastojanjima u novoj ulozi imati široku podršku i da ću dobiti priliku vratiti sportu i Hrvatskoj ono što su sport i Hrvatska dali i učinili za mene", poručila je Janica Kostelić.

Njen otac Ante Kostelić je kazao da je Janici uvijek smetalo da se "maše" parolama, te da je opsjednuta da se sport za mlade ljude što bolje organizira.

"Ona je veoma marljiva i inteligentna i sigurno će se za to založiti. Očito je da su Janicu izabrali jer je veliko sportsko ime. A to je vjerovatno i bila intencija ministrova prijedloga kojeg još ove sedmice treba potvrditi Vlada - izabrati nekoga protiv koga će rijetko ko dići glas. Jer Janica je najveća sportiskinja koju smo ikad imali i njena je karizma neosporna. A i veća je i od one bivšeg NBA igrača Dina Rađe koji je u jednom trenutku također bio kandidat za to mjesto pa kaže", kazao je Ante Kostelić.

On je kazao da je iznenađen izborom, s obzirom na imena koja su bila u opticaju.