Regija
3

Jak vjetar i snijeg i dalje stvaraju probleme u Srbiji, prevrnuo se bugarski šleper

FENA
Uslijed jakog vjetra, čiji su udari olujne jačine, a u južnom Banatu i orkanske snage, najugroženije su ceste u Srednjebanatskom, Južnobanatskom, Južnobačkom i Braničevskom okrugu, a vanredna situacija je na snazi u Zrenjaninu, Pančevu i Kanjiži, saopćio je u nedjelju srbijanski MUP.

Uslijed teške situacije na saobraćajnicama u Vojvodini, u evakuaciju ugroženih građana uključene su sve snage MUP-a, Vojske Srbije, Ministarstva prometa i zdravstvenih službi, a tokom jučerašnjeg dana na ugroženim područjima spašeno je i zbrinuto 860 ljudi.

Zbog jakog vjetra i snježnih nanosa visokih i do pet metara, promet je obustavljen na autocesti E 75 u oba pravca od Subotice do Novog Sada.

Tokom večeri i noći kod Feketića i Bačke Topole, iz kolone od oko 200 vozila evakuirano je i zbrinuto oko 800 ljudi zajedničkim naporima vatrogasaca spasitelja, žandarmerije i vojske.

Helikopterima MUP-a i vojske evakuirane su 172 osobe, a trenutno je još oko 50 zametenih vozila na ovoj saobraćajnici i u toku je intervencija uklanjanja snijega i izvlačenje blokiranih vozila.

Tokom noći, na saobraćajnici M 22 između Bačke Topole i Subotice, prevrnuo se šleper, bugarskih registarskih oznaka, uslijed čega je nastao zastoj i stvaranja kolone od oko 100 vozila u oba smjera.

Vatrogasno spasilačke ekipe su jutros evakuirale 22 osobe koje su potom zbrinute u prostorijama Crvenog križa u Bačkoj Topoli i u toku je raščišćavanje puta.

Iz MUP-a apeliraju na građane da ne idu na put i ne napuštaju svoje domove.