Regija
0

Izbjeglice se kreću prema Sloveniji i Mađarskoj, policija ih dočekala sa suzavcima

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Izbjeglice koje su se našle u Hrvatskoj ponovo su krenule prema sjeveru uprkos potezima Slovenije i Mađarske da ih vrate. Slovenska policija koristila je peper sprej kako bi rastjerala grupu koja je pokušala ući iz Hrvatske.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Čelnici Evropske unije, koji su podijeljeni u vezi ove krize, održat će hitne razgovore sljedeće sedmice.

Tokom noći hiljade izbjeglica koje pokušavaju preći Balkan da bi došle do sjevernih država EU provele su noć na željezničkoj stanici ili su spavale na ulicama. S druge strane, stotine ljudi spavalo je na autoputu u blizini Edirne na sjeverozapadu Turske nakon što ih je turska policija spriječila da pređu granicu sa Grčkom u petak navečer.

Kako su se pojačale kontrole na transportnim rutama, izbjeglice ih izbjegavaju tako što hodaju poljima do granica.

Hiljade izbjeglica ušlo je iz Srbije u Hrvatsku ove sedmice nakon što je Mađarska podigla zid na granici sa Srbijom. Hrvatska je na početku rekla kako su izbjeglice dobrodošle, ali je prenatrpana jer je od srijede do petka došlo 17.000 osoba. Zatvorila je sve granice sa Srbijom, osim glavnog puta koji povezuje Beograd i Zagreb.

Mađarska i Slovenija osudile su Hrvatsku što šalje izbjeglice bez da ih prvo registruje. Mađarske vlasti kazale su kako je voz sa više od 1.000 izbjeglica i 40 hrvatskih policajaca stigao nenajavljen. Izbjeglice su poslane u centre blizu granice s Austrijom kako bi se registrovale. No, Austrija nije uspostavila koordinaciju sa Mađarskom oko preuzimanja izbjeglica.Kazali su kako neće primiti niti jednu osobu koja nije zatražila azil.

Na slovenskoj granici Harmica došlo je do sukoba pa je policija koristila peper sprej kako bi zaustavila izbjeglice. Sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Boštjan Šefic optužio je Hrvatsku da krši pravila EU i Šengena odlučivši da prekine registrovati izbjeglice.