Novi Sad
0

Iz kuće Gorana Hadžića iznesene kartonske kutije

SRNA
Pripadnici Žandarmerije završili su pretres kuće haškog bjegunca Gorana Hadžića u novosadskoj Ulici Aranj Janoša, iz koje su iznijeli nekoliko kartonskih kutija.

Poslije odlaska policije, u poslijepodnevnim časovima kapija Hadžićeve kuće je zaključana i izgleda kao da nema nikog u njoj, javio je dopisnik Srne.

Radnik gradilišta preko puta kuće haškog bjegunca rekao je Srni da je došao na posao oko sedam časova, a da je  policijska akcija već bila počela.

"Policija je pred kuću došla s tri automobila i bili su puni. Moje kolege, kao ni mene policija nije ništa pitala. Nisam osetio strah, a  mogu zamisliti kako su se osećali ukućani, ako je bilo nekog u kući", rekao je radnik na gradilištu.

U kući na ovoj adresi Hadžić je živio od 2004. godine, a sad u njoj živi samo njegova sestra.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je akcija potrage za Goranom Hadžićem u Novom Sadu dio redovnih aktivnosti koje se sprovode na hapšenju preostalih haških optuženika.

Pripadnici Žandarmerije pretresli su kuću u kojoj je do 2004. godine živio Goran Hadžić, a  Ljajić je naveo  da je izvršen i pretres radnog mjesta Hadžićevog zeta. 
Predsjednik nekadašnje Republike Srpske Krajine Goran Hadžić, u bjekstvu je od 2004. godine, kada je pobjegao iz svoje kuće u Novom Sadu neposredno prije dolaska policije koja je trebalo da ga uhapsi. 

Tužilaštvo Haškog tribunala ga tereti da je kao "predsjednik Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, a zatim i kao predsjednik Republike Srpske Krajine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u svojstvu saizvršioca".

U haškoj optužnici navodi se da je svrha ovog udruženog zločinačkog poduhvata bila da se većina Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva silom trajno ukloni sa približno jedne trećine teritorije Hrvatske s ciljem da ta teritorija postane dio nove države pod srpskom dominacijom.         

Hadžić i general Ratko Mladić jedini su optuženi pred Haškim tribunalom koji još nisu uhapšeni.