Regija
0

Ivo Sanader stigao u Beograd

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski premijer Ivo Sanader stigao je u petak u jednodnevni službeni posjet Republici Srbiji tokom kojeg će se sastati s najvišim političkim dužnosnicima te zemlje i susresti se s predstavnicima hrvatske manjine.

Ovo je, nakon 2002. i 2004. godine, treći Sanaderov posjet Beogradu, a do njega dolazi u važnom trenutku za odnose između dvije zemlje, koji u proteklih 12 mjeseci gotovo da i nisu postojali.

Dvije najveće zemlje proizašle iz bivše zajedničke države nikad se nisu mogle pohvaliti osobito dobrim međusobnim odnosima od njihove službene uspostave u rujnu 1996. zbog dubokih trauma koje je najprije u hrvatskom narodu proizvela velikosrpska brutalna agresija na Hrvatsku s hiljadama poginulih, desecima hiljada ranjenih i stotinama hiljada prognanih, uz nemjerljivu materijalnu štetu, a potom i slom te agresije koji je za posljedicu imao odlazak, tokom oslobodilačke operacije Oluje, velikog broja pripadnika srpskog naroda iz njihovih domova u Hrvatskoj.

Ionako težak proces pokušaja normalizacije odnosa, koji su uz dva Sanaderova odlaska u Beograd, obilježila i tek dva posjeta srbijanskih visokih dužnosnika Zagrebu - tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice 2005. i predsjednika Srbije Borisa Tadića 2007. - postao je praktično nemoguć nakon što je Hrvatska 19. marta prošle godine priznala neovisnost Kosova. Uz to se u novembru Međunarodni sud pravde u Haagu proglasio nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, na što je Beograd odgovorio žučnim reakcijama i najavom protutužbe za genocid nad Srbima iz Hrvatske.

Iz svih tih razloga odnosi Zagreba i Beograda praktično nisu postojali u proteklih godinu dana, ali su obje zemlje čini se, postale svjesne da od toga nemaju nikakve koristi, pa je sredinom prošle sedmice u službeni posjet Hrvatskoj stigao predsjednik vanjskopolitičkog odbora srbijanskog parlamenta Deagoljub Mićunović, političar iznimnog ugleda u Srbiji, kako bi, kako je i sam rekao, "probio led".

Sanaderov posjet glavnom gradu Srbije počinje razgovorom s predsjednikom srbijanske vlade Mirkom Cvetkovićem, koji je prošlog petka također izjavio kako očekuje da će susret donijeti "ozbiljan pomak u rješavanju niza važnih pitanja".