Pogoršanje odnosa
16

Ivica Dačić se obrušio na Željanu Zovko zbog najave konferencije o Alojziju Stepincu

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić smatra neshvatljivim da se u Evropskom parlamentu organizuje konferencija u čast Alojzija Stepinca.

"Veoma žalimo zbog namjere hrvatske europoslanice da organizuje konferenciju 'Blaženi Alojzije Stepinac - svjedočanstvo vjere, istrajnosti i nade', 21. marta u Evropskom parlamentu u Briselu", istakao je Dačić u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, Stepinac je "problematičan" kao potencijalni svetac bilo koje hrišćanske crkve.

"Konačno, hrišćanin u njemu nikada nije nadvladao fanatični hrvatski ekstremizam", istakao je Dačić.

Dačić je rekao da su mnogi članovi Stepinčevog klera aktivno učestvovali u zločinima i masovnim ubistvima i sarađivali sa ustaškim nacistima do kraja njihove vladavine, kao i da svi do sada poznati dokumenti potvrđuju da je dovoljno znao o zločinima NDH i na posredan način u tome učestvovao.

On je naglasio da se Srbija zalaže za jačanje odnosa sa Hrvatskom, kao i između dva naroda, što je cilj kome treba težiti, ali da konferencija o Stepincu u Evropskom parlamentu ne doprinosi tom cilju.

"On je morao stati na stranu obespravljenih i progonjenih u NDH, što nikada nije učinio. Naprotiv, nalazi opravdanja za ustaške zločine i ustaško 'konačno rešenje'. Stepinac je zapravo rodonačelnik hrvatskog kleronacizma. Ustaški poglavar Pavelić ga zato i odlikuje ordenom Zvezde 1944. godine", napominje Dačić.

Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Željka Zovko najavila je na svom Twitter nalogu da će 21. marta u Evropskom parlamentu biti organizovana pomenuta konferencija.