Putuju u Brisel
15

Iako je djelovalo da je nakon Banjske sve "palo u vodu", Kurti će ipak pregovorati s Vučićem

M. G.
Premijer Kosova Aljbin Kurti prihvatio je poziv da se sastane sa liderima vodećih evropskih zemalja u Briselu 26. oktobra i da novi plan bude okvir za dalje razgovore, saopćeno je iz Vlade Kosova.

U saopćenju se navodi da je premijer Kurti izrazio saglasnost da će novi plan biti okvir za nastavak daljih razgovora sa savezničkim zemljama, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkom, Francuskom i Italijom, "koji bi trebalo da obezbijedi snažnu bezbjednosnu komponentu i da ojača izglede za članstvo u međunarodnim organizacijama".

Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odvojeno će se sastati s njemačkim kancelarom Olafom Sholzom, predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i premijerkom Italije Giorgiom Meloni. Susretima bi trebao prisustvovati i šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Oni su pozvani u Brisel nakon što su izaslanici "velike petorke" tokom posete Prištini i Beogradu 21. oktobra pozvali Kosovo i Srbiju da normalizuju odnose i sprovedu Sporazum o normalizaciji.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je nakon sastanka u Prištini da je s Kurtijem razgovarao o planu europskih zemalja za normalizaciju odnosa, ali nije dao detalje tog plana.

Vlada Kosova najavila je da će se Kurti sastati i s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

"Sastanak će biti u kontekstu razgovora započetih s pet izaslanika tiokom njihovog posjeta Prištini 21. oktobra, u kojem su predložili novi plan koji uključuje potpuniji paket sveobuhvatne provedbe Temeljnog sporazuma zajedno s predloženim nacrtom za provedbu članka 7", navodi se u saopćenju Vlade. Ovaj se članak odnosi na pružanje veće autonomije pripadnicima srpske zajednice na Kosovu.