Izbori
0

I Nikolić i Tadić najavili pobjedu u drugom krugu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Oba kandidata za predsjednika Srbije koja će nastaviti utrku u drugom krugu izbora, i radikal Tomislav Nikolić i demokrat Boris Tadić, izjavili su u nedjelju navečer nakon objave preliminarnih rezultata kako očekuju pobjedu u drugom izbornom krugu 3. veljače.

Nikolić je ocijenio kako je njegov postignuti izborni rezultat "dobra osnova za pobjedu u drugome krugu" te da je Srbija pokazala da želi promjene i da se "kao država uspravlja i da je nitko ne može u tome zaustaviti".

Sadašnji srbijanski predsjednik Tadić također je kazao da očekuje pobjedu u drugome izbornom krugu, poručivši da "neće dopustiti da Srbijom zavladaju pesimizam i zlovolja". "Neću dopustiti da premijer Srbije bude Vojislav Šešelj, a predsjednik Tomislav Nikolić. Neću dopustiti povratak u 90-e", rekao je Tadić u izbornom stožeru Demokratske stranke po objavljivanju prvih preliminarnih rezultata.

Analitičari u Beogradu u nedjelju navečer ocjenjuju da će u drugom krugu birači, birajući između Nikolića i Tadića, birati hoće li Srbija krenuti europskim putem ili putem izolacije. Također analitičari ocjenjuju da je odaziv birača u prvom krugu izbora - oko 61 posto - pokazao da je riječ o referendumskom odzivu te da su građani Srbije svjesni da svojim glasom na ovim izborima određuju pravac kojim će ubuduće ići Srbija.

Radikal Tomislav Nikolić u prvom je krugu osvojio 38,26 posto glasova birača, dok je kandidat Demokratske stranke Boris Tadić osvojio 35,15 posto glasova. Na izbore je izišlo 61,07 posto od ukupno 6,7 milijuna birača.