Tokom izborne šutnje
0

I crkva pozivala na glasanje za Milana Bandića

Sarajevo-x.com
GONG koji nadgleda odvijanje izbora u Hrvatskoj, danas je saopćio kako je izborna šutnja tokom protekla dva dana kršena uglavnom iz izbornog štaba Milana Bandića, prenose hrvatski mediji.

"Izborni dan započeo i odvija se u skladu s propisanom procedurom. Primjećen je veći odaziv birača u BiH. U protekla dva dana veliki broj dojava o kršenju izborne šutnje, mahom od strane Milana Bandića. Veći broj dojava o sugeriranju glasanja za Milana Bandića iz crkvenih redova.", kaže se u saopćenju iz GONG-a

Hrvatski mediji javljaju da su građani Zagreba i okolice dobijali i letke kojima se poziva na glasanje za Milana Bandića i prenose upozorenja posmatrača kako već dva dana dobijaju dojave o kršenju izborne šutnje.

"Riječ je uglavnom bila o dijeljenu letaka i slanju sms poruka", stoji u saopćenju GONG-a koji navodi kako su na području Zagreba građani dobijali "nefrankirane omotnice s pismima adresiranima na njih u kojima im se kandidat Milan Bandić obraća kao nezaposlenima, kao obrtnicima ili kao osobama s invaliditetom i poziva ih da glasaju za njega".

Bilo je dojava i o dijeljenju letaka i slanju sms poruka za kandidata Ivu Josipovića, i to na području Zagreba.

"Iz Samobora smo primili prijavu o lijepljenju plakata na kojima se navode argumenti ZA Milana Bandića te PROTIV Ive Josipovića. Uz to bilo je i dosta prijava o tome da se na javnim mjestima (na ekranima) prikazuju promotivnini spotovi kandidata (Bandić – na više mjesta u Zagrebu, u Virovitici; Josipović – u Osijeku", navodi GONG.

Mnogo poziva i e-mailova koje je zaprimila ova organizacija odnosilo se na postupanje osoba iz crkvenih redova. Tako je na misama u Karlovcu i Varaždinu dijeljen i letak "zašto Ivo Josipović NE!".

Iz Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske danas je objavljeno da je do 11 sati na birališta izašlo 12,62 posto birača, što je za dva posto više birača nego u prvom krugu predsjedničkih izbora.