Robu prodaju na Arizoni
2

Hrvatskom haraju lopovi sezonci iz BiH

Klix.ba
Prema pisanju Slobodne Dalmacije, u Hrvatskoj "radi" stotine lopova koji dolaze iz BiH i drugih zemalja okruženja, a 'operiraju' od kraja maja do oktobra.

Meta su im uglavnom turisti, a plijen telefoni, laptopi, fotoaparati, nakit i novac. Kradu u svako doba dana, a lokacije djelovanja su plaže, apartmani, noćni klubovi, mjesta na kojim je gužva.

Slobodna Dalmacija tvrdi da nije poznat njihov broj, ali da se sigurno radi o stotinama sezonaca lopova, čije su žrtve hiljade građana.

"Dobar dio tih lopova dolazi iz zemalja u našem okruženju, posebno iz Bosne i Hercegovine. Kradu mjesecima, skupljaju plijen, zatim ga prebacuju u BiH i prodaju na raznim sumnjivim lokacijama, kao i na najvećoj BiH pijaci - Arizoni.

Tako satovi i tehnika iz Splita ili Zadra završavaju na toj pijaci, koja se nalazi između Brčkog i Tuzle. Potom se ukradenim predmetima gubi svaki trag. Zlatninu prodaju u hrvatskim otkupnim uredima, jer ih tu niko ne pita za dokumente", kaže bivši načelnik Krim-policije PU zadarske Antun Novoselović, navodeći da lopovi u Dalmaciju i Istru dolaze i iz Bugarske, Rumunije, kao i iz dalmatinskog zaleđa i Slavonije.

U prilog ovoj priči govori primjer iz Makarske, kada su uhapšena tri mladića iz Tuzle, koji su provaljivali u kuće i vikendice.

Novoselović kaže da se lopovi početkom ljeta stacioniraju u nekom dalmatinskom gradu, a boravak finansiraju ukradenom robom.

"Osim što provaljuju u stanove i apartmane, kradu i po plažama. Iz kafića promatraju raspored kupača, s kime su došli na kupanje, koliko ih je, ko je imućan, a ko ne... Kada vide da se cijela porodica otišla okupati, onda kreću u akciju: kradu sve što im dođe pod ruke, mobitele, naočale, fotoaparate i novčanike", ističe sagovornik Slobodne Dalmacije.

To su uglavnom mlađi muškarci, u dobi od 17 do 40 godina, iako ima i starijih, kao i djevojaka.