Regija
0

Hrvatski Sabor prihvatio sporazum o arbitraži

FENA
Većinom glasova Hrvatski sabor večeras je u poimeničnom glasanju dao saglasnost Vladi da potpiše Sporazum o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, te usvojio Izjavu o neprejudiciranju.

Nakon cjelodnevne rasprave za sporazum je glasalo 80 zastupnika, 45 ih je bilo suzdržano, dok je osam zastupnika glasalo protiv sporazuma.

Protiv je glasao IDS-ov zastupnik Damir Kajin, HSP-ov Danijel Srb, HDSSB-ov Boro Grubišić, nezavisni Dragutin Lesar, te Ivo Josipović, Ivica Pančić, Zoran Vinković i Tanja Vrbat iz SDP-a.

Ostali zastupnici SDP-a bili su suzdžani, o čemu je odluka donešena na sjednici Kluba SDP-a.

Uz stranke vladajuće koalicije, za sporazum je glasao i opozicioni HNS.

Prema sporazumu, uspostavlja se međunarodni Arbitražni sud koji će između dviju zemalja utvrditi tok granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i režim za korištenje relevantnih morskih područja.

Uz Sporazum o arbitraži, Sabor je usvojio i Izjavu o neprejudiciranju u kojoj stoji da se ništa u Sporazumu o arbitraži neće smatrati kao pristanak Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem. Izjava će biti potpisana uoči saborske ratifikacije arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.