Regija
61

Hrvatski mediji tvrde: Turskog ambasadora oteli i u crnoj vreći deportovali u Tursku

Klix.ba
"Brutalna osveta turskog predsjednika Erdogana nakon propasti puča u Turskoj, imala je svoju dramatičnu epizodu i u samom srcu hrvatske metropole", piše hrvatski Nacional.

Pozivajući se na dva nezavisna diplomatska izvora, list piše da se najmanje jedan turski diplomat koji je do ljeta bio na funkciji u Zagrebu smatra nestalim, kao i da je "nepoznato što se zaista dogodilo s donedavnim turskim ambasadorom Ahmetom Tutom i njegovom suprugom Mine Tutom".

Jedan izvor je rekao da su turske diplomate Erdoganovi ljudi u crnim vrećama u tajnosti iz Hrvatske odvezli u nepoznato. Na najžešćem udaru u Hrvatskoj našao se Bekir Alpula, donedavni turski ataše za kulturu u Zagrebu.

Turski mediji objavili su krajem augusta da je turska vlada donijela odluku da Tuta bude opozvan te d aje od njega zatraženo da se hitno vrati u Tursku, a sumnjiči se da je član organizacije FETO koju turske vlasti smatraju odgovornom za neuspjeli puč. Tuta je inače bliski saradnik premijera Davutoglua, a bio je sekratar njegovog kabineta dok je Davutoglu bio ministar vanjskih poslova. Sa zvanične stranice turske ambasade u Zagrebu uklonjeni su svi podaci o Tuti, a čak nije naveden ni na spisku turskih ambasadora koji su služili u Zagrebu.

Tražilo se od hrvatskih vlasti da mu se oduzmu diplomatske isprave i da bude deportiran u Tursku, a on je od stranih diplomata u Zagrebu očajnicki tražio pomoć. Uz njega, nestalim se smatra i Ajtug Seker, donedavni turski vojni izaslanik u BiH.

Nakon neuspjelog puča u Turskoj, većini zemlja s kojima Turska ima diplomatske odnose upućeni su spisi s imenima turskih diplomata koje je Erdogan proglasio pristašama imama Fethulaha Gulena i pučista, piše Nacional. Za sve ljude na spisima zatraženo je da budu deportirani u Tursku i da im se otkaže gostoprimstvo.