Regija
0

Hrvatska predsjednica izviždana na konferenciji koju je organizirala Ambasada SAD-a

Klix.ba
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izviždana je na video konferenciji o slobodi medija i provjeravanju činjenica u koju je bilo uključeno 16 zemalja iz cijeloga svijeta.

Konferencija je putem video linka organizirana u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva (HND), a u saradnji sa Ambasadom SAD-a, piše Index.hr.

Dio aktivista Radničke fronte podigao je natpis "Croatian goverment is killing the media" (Hrvatska vlada ubija medije) upravo za vrijeme govora predsjednice Grabar Kitarović koja se obratila na engleskom jeziku u direktnoj vezi s Washingtonom. Dio novinara i aktivista nakon što je izviždao predsjednicu napustio je veliku dvoranu HND-a gdje se održavala konferencija.

Povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija, HND je organizirao konferenciju "Problemi medijskih sloboda u Evropi" u saradnji s Fondacijom Friedrich Ebert te ambasadama Francuske, Norveške i Švedske. Jedna od govornica bila je hrvatska predsjednica.

Moderator je bio veteran istraživačkog novinarstva iz Washington Posta i stručnjak za provjeru podataka u tekstovima Glenn Kessler koji je govorio o ulozi koju provjera podataka igra u odgovornosti vlasti, važnih javnih i privatnih institucija prema svojim građanima i kako svaki pojedinac može biti pronicljiviji čitatelj. Nakon što zvižduci nisu jenjavali, moderator je prekinuo predsjednicu u njenom izlaganju i zahvalio joj se na prisustvu.

"Razočarana sam što su me upravo oni, koji se navodno zalažu za slobodu govora i medija, prekinuli za vrijeme govora u Novinarskom domu. Ne dopuštajući mi iznošenje mišljenja pokazali su kako nisu iskreni zagovornici slobode govora, već očito angažirani aktivisti. I dalje ću se ustrajno zalagati za očuvanje slobode medija i za odgovornost za izrečenu javnu riječ', napisala je predsjednica na Facebooku.