Regija
13

Hrvatska: Doktorski studij Kolinde Grabar-Kitarović izazvao buru u javnosti

Anadolija
Nakon što je obavila intervju, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović krenut će na doktorski studij na Fakultetu političkih znanosti (FPZ) u Zagrebu.

Ova odluka hrvatske predsjednice izazvala je buru reagovanja u javnosti budući da studij zahtijeva puno vremena i energije. Pojavili su se protivnici te ideje sa argumentacijom kako će predsjednica zapostaviti državničke dužnosti, ali i oni koji sumnjaju kako će joj profesori "progledavati kroz prste“.

Predsjedničin studij Međunarodnih odnosa traje tri godine, šest semestara u punom radnom vremenu, odnosno pet godina za tzv. "part-time" studente. Predsjednica će, uza sve obaveze, imati i obavezu pohađanja predavanja.

Profesor na Odsjeku za novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti (FPZ) u Zagrebu, sociolog Dražen Lalić smatra da je predsjedničina najava o upisivanju doktorata neobična samo ljudima koji nemaju ambicije.

Lalić ocjenjuje kako je Grabar-Kitarović ambiciozna i dobro organizirana, s obzirom na sve karijerne uspjehe koje je do sada ostvarila, od pomoćnice sekretara NATO-a, ministrice vanjskih poslova, pa do ambasadorice u Washingtonu. Za Lalića, predsjednica pokazuje kako joj je stalo do obrazovanja i usavršavanja i kako time šalje građanima, a posebno političarima, poruku o važnosti usavršavanja.

"Ona time upućuje da postoje stvari koje ona ne zna. A, da pitate Karamarka, Milanovića ili članove Predsjedništva BiH, naprimjer, oni bi rekli kako sve znaju! Ona je time dala veliki kompliment obrazovanju, a posebno našem fakultetu, jer se prijavila na doktorat“, poručuje Lalić.

Tvrdi da će se profesori prema predsjednici odnositi kao prema bilo kojem drugom studentu. Dodaje kako skoro svi koji dolaze na doktorat imaju važne i zahtjevne poslove uz sam studij.

Lalić ne očekuje da će predsjednica biti njegova studentica, osim ako ne uzme izborni predmet iz područja "Mediji i politika“. Profesor Lalić kaže kako je imao već studenata na doktorskom studiju koji su obavljali visoke funkcije u državi ili u novinarstvu.

Poručuje kako postoji sloboda u izboru i sloboda u ambicijama. Ističe i kako ne pripada političkoj opciji iz koje dolazi predsjednica, ali kako ovaj fenomen promatra kao univerzitetski profesor i slobodan pojedinac.

Lalić također smatra kako predsjednica Hrvatske "upisuje doktorat u najboljoj životnoj dobi" i kako upravo "teške okolnosti sa puno obaveza mogu doprinijeti završetku studija".

Novinar riječkog "Novoga lista“ Ladislav Tomičić smatra kako je očito da je za predsjednicu "jedan od dva posla, ili doktorat ili posao vođenja države, toliko neozbiljan da ga može obaviti 'lijevom rukom'“.

Tomičić kaže kako poznaje ljude koji su doktorirali ili su upravo na doktoratu, ali kako poznaje i posao predsjednika države kroz dugogodišnje bavljenje novinarstvom, te smatra kako su oba posla, odnosno zadatka, vrlo teški i zahtjevni.

"Sada ispada da se može biti predsjednik države, imati odgovorne dužnosti i raditi, takoreći, 24 sata dnevno i, ujedno, doktorirati na nekom fakultetu“, kaže novinar Tomičić.

On smatra kako ovaj slučaj "pokazuje da su pripadnicima političke kaste u Hrvatskoj sva vrata otvorena" i kako je "njima sve lakše nego nama običnim smrtnicima". 

"Mislim da je taj doktorat nešto što će predsjednica napraviti 'lijevom rukom' i da će joj fakultet to omogućiti. Ne vjerujem da ona može ispunjavati i jednu i drugu obavezu sa punim kapacitetom. Kod nas je pripadnicima političke kaste sve dopušteno, njima je život olakšan u svim segmentima i ne bi me iznenadilo kada bi predsjednici taj doktorat bio olakšan. Na kraju krajeva, valjalo bi predložiti da se predsjednici dodijeli doktorat bez odlaska na fakultet, jer i ovako i onako, ishod je isti“, ocjenjuje Tomičić.