Regija
34

Hrvatska: Bolnica Vrapče otvorila prvi muzej psihijatrije

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Povodom 135 godina postojanja najveće i najpoznatije psihijatrijske ustanove u Hrvatskoj, dugogodišnji direktor Bolnice Vrapče Vlado Jukić, koja je u Hrvatskoj sinonim za 'psihijatriju', realizirao je ideju muzeja. Prvi je to muzej psihijatrije, ali i medicine općenito u Hrvatskoj.

Riječ je o prostoru smještenom unutar velikog kompleksa Klinike za psihijatriju Vrapče koja se nalazi u zapadnom dijelu Zagreba. Stare krošnje stabala poredane u  drvorede te secesijska arhitektura ove bolnice upućuju na njezinu daleku prošlost. Iza njezine ograde, u parku, iza debelih zidova, mnoge su slavne osobe pokušale iznova steći duševnu ravnotežu uz pomoć ponajboljih stručnjaka koje je zemlja imala. Mnogo je i onih koji su anonimno izliječeni, ali oni ne vole spominjati svoj boravak ovdje, jer ni hrvatsko društvo još nije razbilo stigmu duševne bolesti.

Zato je muzej tu, da ispriča priču o povijesti i da približi neke predmete i pojmove, da pokaže, kako kaže direktor Vlado Jukić, da psihijatrija nije nikakav "bauk".

U muzejskom prostoru izloženi su predmeti koji su tokom duge i bogate povijesti ove bolnice služili za liječenje psihički oboljelih osoba. Ova bolnica tokom svog postojanja promijenila je petnaestak naziva preko kojih se, predočenih u muzeju, mogu vidjeti i različiti odnosi prema psihičkim bolesnicima i bolestima kroz povijest, priča direktor Jukić.

Uz stezulju, u narodu poznatiju kao "luđačka košulja", u muzeju je izložen i aparat za elektrokonvulzivnu terapiju, odnosno stroj za davanje elektrošokova, predočena je soba za izolaciju, potpuno obložena spužvom kako se pacijent ne bi samoozlijedio, zatim krevet sa mrežom koji je služio u istu svrhu, izloženi su antipsihotici i antidepresivi u starom bolničkom ormaru.

Osim medicinskih pomagala i uniformi bolničara, izloženi su tu i dokumenti, kao što su stara otpusna pisma, zatim predmeti bolesnika koje nitko nije preuzeo, fotografije iz raznih perioda ove ustanove i radovi bolesnika.

U ovoj bolnici boravili su mnogi slavni umjetnici i naučnici, ta činjenica o njima već je zabilježena u mnogim enciklopedijama. Tako se na zidu slavnih može vidjeti kada je liječen poznati pjesnik Vladimir Vidrić, gluhonijema slikarica Slava Raškaj, veliki književnik Ante Kovačić ili političar i literat August Harambašić.

Ideja direktora Vlade Jukića nastala je prije dvadesetak godina, prilikom posjete jednoj psihijatrijskoj bolnici u Helsinkiju. Koncepcijom, Muzej Vrapče priča priču o ovoj bolnici, psihijatrijskim bolesnicima i bolestima od kojih boluju, o  njihovom liječenju i terapiji i to na način da se bolesnika prati od njegovog ulaska u bolnicu kroz proces liječenja do trenutka napuštanja ustanove.

Osim edukativnog karaktera kojega ovaj muzej psihijatrije ima, a riječ je o prvom muzeju medicine u Hrvatskoj uopće, cilj je direktora Jukića i ljudi koji su pomogli realizirati ovaj projekt, destigmatizacija duševno oboljelih osoba, odnosno psihičkih bolesnika.

Ova bolnica otvorila je 1954. godine, pod vodstvom primarijusa Stanislava Župića, muzej u sa izloženim radovima bolesnika koji su proizvodili umjetnička djela u okviru tzv. okupacione terapije.

Prije pet godina, otvorena je i Galerija "Slava Raškaj", nazvana po slavnoj slikarici koja se u Vrapču liječila navodno zbog ljubavnih problema sa slavnim kompozitorom. Ta galerija objedinjuje radove bolesnika sa radovima poznatih umjetnika. Nedavno su u Vrapču gostovali radovi bolesnika najpoznatije londonske psihijatrijske ustanove 'Bethlem.

Muzej je otvoren za sve posjetitelje i grupe radnim danima od 14 do 16 sati. Kako doći do Vrapča, to svi znaju, kao i šalu - "samo skreneš".