Regija
2

Hladno vrijeme ostavilo traga: Izbjeglice stižu bolesne i promrzle, djeca najugroženija

Piše: M. N.
(Foto: AFP)
Izbjeglice i dalje dolaze u Hrvatsku i Srbiju uprkos lošim vremenskim uvjetima. Do Hrvatske i Srbije probijaju se blatnjavim njivama i putevima punim vode, a kiša ne prestaje padati.

Kako dolazi jesen, pogoršava se i vrijeme, a samim tim izbjeglicama put postaje teži. Danima pješače u odjeći koju imaju na sebi, dok se kiša slijeva niz njih. Najugroženija su djeca.

Uprkos šatoriskim naseljima koji su postavljeni, izloženi su vjetru, te ih je većina promrzla i bolesna. Umjesto da se bezbrižno igraju u toplom domu, oni dane provode na otvorenom i ne znaju šta ih čeka sljedeći dan. Imaju poneku prašnjavu igračku koju su dobili od dobrih ljudi, ali ne nose je dugo jer su im teške. Znaju samo za prašnjave puteve, šume, more i nesigurne brodove na kojim su došli do kopna.

Najava Mađarske da će zatvoriti svoju granicu sa Hrvatskom od ponoći prisilit će izbjeglice da pješače duže u potrazi za novom rutom. Iz Hrvatske poručuju kako je izbjeglicama najpotrebna topla odjeća, obuća koja ne prokišnjava i hrana. Priključite se akcijama organizacije Pomozi.ba kako bi izbjeglice dobile potrebnu pomoć.