Posljednji albanski monarh
6
Hiljade Albanaca na sahrani kralja Zogua
Komentari (28)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Free Palestina, Free Gaza! ISLAMSKA DRUŠTVENA MREŽA PRIDRUŽI SE!! www.mojummet.com
Posljednji albanski monah??? \"monah\" znači kaluđer, isposnik, pustinjak, od grčkog \"monahos\" (sam). Ovdje je trebalo stajati \"monaRh\". \"jedini albanski vladar nakon proglašenja nezavisnosti\" - šta je ovo? a enver hodža? a mehmet šehu? a sali beriša? valjda ste trebali reći \"PRVOM vladaru po proglašenju nezavisnosti\". GRALDINA, kako je vi zovete, a ustvari, najlogičnije, gEraldina, nije nikakva \"mađarska kraljica\" nego \"albanska kraljica, MAĐARSKOG porijekla\". i nije se on \"proglasio vladarem Albanije 1928.\" jer je VEĆ TRI GODINE bio vladar, to jest LEGALNO IZABRANI predsjednik te iste albanije. on se te godine proglasio KRALJEM, a što je vama to isto, to samo govori o vašoj n e p i s m e n o s t i. ovoliko g l u p o s t i u ovakvo kratkom tekstu, stvarno ste oborili sve vlastite rekorde
zoti i bekoft shqiptaret
Mos i harrojm te parit tane. 28/29 nentor 100 vjetori i Pavarsise se Shqiperise. Urime.
glup si kao i srbi i bosnaci zajedno! SAMOPROGLASENI BOSNJACI... fakat nemas blage veze
.Ebo li vam Enver Hodza majku da vam .ebo, aj sad napadajte .ičke šiptarske
http://www.youtube.com/watch?v=MxwCYZ6Zhew
jel i on imao pekaru ?
za @ Charobnjak 17.11.2012. u 19:24 jeli to historija iz serije sulejman veličanstveni? Moji komentari se odnose na zapažanje da Bošnjaci ne drže do svojih kraljeva, niti obilježavaju bitne datume iz slavne bosanske prošlosti koji nisu u vezi sa islamom i turcima. To je bit mojih komentara.
ne lupetaj svega ti, u humskoj zemlji se nalazi grob velikog vojvode bosanskog vlatka vukovica kosace na kome je stecak gdje stoji zapisano \"ase lezi dobri coek vlatko, prvi je porazio turke\". A grob kralja stjepana tomasevica nalazio se u jajcu ispod tvrdjave. Covjek koji je pronasao kraljev grob bio je austrijanac. Imas sjajno djelo bosnjackog katolickog fratra antuna knezevica koji za sebe kaze da je bosnjak, djelo se zove \" na grobu kralja\" Dakle ne lupetaj majke ti. Drugi veliki bosanski vojvoda hrvoje vukcic hrvatinic (od djeda hrvatina vukoslavica porodica hrvatinic nemaju veze sa hrvatima) kljucki knez dakle krajisnik tj iz donjih kraja, ukopan je u katakombama jajacke tvrdjave sa steckom nad spomenikom. Bosna je pala izdajom stjepana kosace a turci su izmislili pricu o knezu radaku da bi zastitili cast svome generalu ahmet pasi hercegovicu
sahranite ga na Albanskom Kosovu
Da je kojim slučajem bio osmanlija ili turski sluga, danas bi se obilježavao taj dan, mediji bi na taj događaj podsjetili, kao što podsjete na stupanje osmanlija u bih itd itd. znam ja nas ebo ti nas.
Provjeri prvo cinjenice, i drzi se jasnih povijesnih dokaza, mani se srpskih i hrvatskih kvazi povjesnicara i mitomana, samo povelje orginalne su jasni dokazi. Majka mehmeda fatiha je bila iz bosne humljanka, on je govorio bosanski jezik, i da zelio je pod svaku cijenu da zauzme tu zemlju njegove majke.Ali tkao je nas kralj zaginuo ostavljen sam od strane onog rimskog budalastog starca pape, i madjara u uzaludnoj nadi saveznicke krscanske pomoci, a njegov narod osjecao je prema njemu gnjev jer je zbog rima ognjem i macem tiranski progonio dbrijeh bosnjane bosanske krstjane. Medjutim za pad bosne je izmisljena navodna izdaja kneza radaka sto nece biti istina, bosna je pala izdajom, ali ne kneza radaka vec izdajom izdajnickog humskog vojvode stjepana kosace, koji je zelio ali nije uspio da zbaci kotromanice uz pomoc turaka i na svoju glavu okaci kraljevsku krunu bosne. Nije li mu sin ahmet pasa hercegovic?
Kralj je sahranjen ispod Huma na mjestu koje se naziva Kraljev grob. Tu se nalazi ploča i križ sa kraljeva groba, dok se zemni ostaci čuvaju u Franjevačkom samostanu u Jajcu. Pokušaji da se mjesto pogubljenja kralja Stjepana Tomaševića obilježi i na prigodnom mjestu postavi spomenik, propali su. Kraljev grob, iako je nacionalni spomenik BiH, zapušten je. Krunidbena Crkva sv. Marije je također nacionalni spomenik BiH, ali ove, kao ni ranijih godina, ničim nije obilježena godišnjica krunidbe ili smrti posljednjeg bosanskog kralja i poslj
jarane trebas da znas svu istinu, tacno je da je kralj pogubljen al kako i zasto, i jajce nije zauzeto u trenutku kada je fatih dosao pred jajce i poceo opsadu nije zauzeo jajce, vec drugi dio vojske, je opsjedao kljuc gdje se nalazio kralj skupa sa stricem radivojem ostojicem, onda se kralj predao mehmed pasi andjelovicu (srbinu) rodjeni brat mihajla andjelovica zapovjednika smedereva i krivca za pad srbije pod turke 1459. Kralj je doveden pred zidine jajca, koje se jos uvijek branilo, informiran je da je bobovac pao, a u bobovcu su bili kotromanici svi i kraljevske insignije kruna, zezlo i drzavna jabuka dakle simboli drzavnosti. Potom je fatih naredio kralju da izda naredbu pismenu drugim bosanskim gradovima i braniteljima jajca da prestanu odbranu i da se predaju. Prije nego je pogubljen vidio je kako djed crkve bosanske vodi 30 hiljada bosnjana pred sultana da prime islam i da mu se poklone
Na današnji dan, 17. studenog 1461. godine, u Crkvi sv. Marije u Jajcu papinskom krunom okrunjen je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.). Godinu dana nakon krunidbe mladi kralj odbio je plaćati danak turskom sultanu Mehmedu II. Osvajaču, što je ubrzalo njegovu odluku da navali na Bosnu. Godine 1463. Osmanlije su osvojile Jajce, a 5. lipnja na Carevu Polju iznad Jajca pogubljen je kralj, njegov stric Radivoj i veliki broj plemića.
za @marihuanu oni samoproglaseni \"bosnjaci\" sa kosova pobjegli zajedno sa c..e..t..n.i.c..i..ma jer su bili zajedno u ratu protiv albanaca. za takve \"bosnjake\" albanci kazu da kroz njihove izlazi sedam serpina. u zdravlje i rahatluku marihuana jer vidi se ti je mozak pojela a kralju nek mu je lahka zemlja.