Regija
0

Grabar Kitarović: Razgovarat ću s egipatskim predsjednikom o otetom Salopeku

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović najavila je u petak da će razgovarati s egipatskim predsjednikom Abdulom Fattah al-Sisijem o otetom hrvatskom državljaninu Tomislavu Salopeku, kojega su militanti 22. jula oteli, a u srijedu i zaprijetili da će ga smaknuti u roku 48 sati ako Kairo ne oslobodi uhapšene muslimanke.

"Jedino što vam mogu reći je da ću se jutros čuti sa egipatskim predsjednikom al-Sisijem, posebno oko toga (otmice Salopeka), ali ostale detalje vam, nažalost, ne mogu iznositi. Ali, budite uvjereni da stvarno činimo sve što je u našoj moći kako bismo ovo razriješili", izjavila je Grabar Kitarović novinarima u Splitu.

Situaciju u vezi s Tomislavom Salopekom ocijenila je dosta teškom i ružnom, istaknuvši kako joj je iznimno teško zbog Salopekove porodice.

"Razumjet ćete da vam ne mogu reći puno detalja zbog sigurnosti samog otetog gospodina, ali isto tako sigurnosti i drugih naših radnika koji rade na mjestima na kojima postoji opasnost od otmice", kazala je predsjednica.

U petak ujutro održana je svečanost podizanja Zastave Predsjednice Republike ispred sjedišta Splitsko-dalmatinske županije, gdje će biti privremeni predsjedničin ured sljedećih desetak dana.

Iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova u srijedu su najavili da će u Kairo zbog te talačke krize otputovati ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić, sukladno dogovoru s egipatskim ministrom vanjskih poslova.

Grupa Pokrajina Sinaj povezana s tzv. Islamskom državom objavila je u srijedu video snimku, u kojoj najavljuje da će Salopek biti smaknut u roku od 48 sati, ako službeni Kairo ne oslobodi uhapšene muslimanske žene.

Identitet Salopeka potvrdila je kompanija Ardiseis, egipatska podružnica francuske grupe Compagnie Generale de Geophysique za koju je radio.