Regija
0

Fuele: Crna Gora što prije da formira pregovarački tim

FENA
Stefan Fuele
Stefan Fuele
Bruxelles od Crne Gore očekuje da što prije formira pregovaračku strukturu i imenuje glavnog pregovarača i na najbolji način iskoristi administrativne kapacitete kako bi spremno nastavila ispunjavanje evropskih obaveza, kazao je danas komesar za proširenje Evropske unije Stefan Fuele.

Kako je saopćeno iz crnogorske vlade, Fuele je u telefonskom razgovoru s premijerom Igorom Lukšićem čestitao vladi i građanima Crne Gore današnju odluku Evropskog vijeća o početku pristupnih pregovora sa EU.

Vijeće EU odlučilo je da Crna Gora počne pristupne pregovore s EU-om u junu naredne godine ako do tada ispuni određene uvjete koji se tiču vladavine prava.

Fuele je, kako se navodi, ocijenio da je Crna Gora, uz punu posvećenost svih institucija sistema dostizanju evropskih standarda i podizanju kvaliteta života građana, u prethodnom periodu napravila značajan napredak u provođenju reformskih procesa.

Lukšić je izrazio zadovoljstvo zbog odluke Vijeća EU koja je, kako je naveo, od historijskog značaja za Crnu Goru i koja predstavlja potvrdu uloženih napora vlade, parlamenta, civilnog društva i medija.

"Odluka Vijeća EU-a zasluga je crnogorskog društva u cjelini", kazao je Lukšić. On je uvjeren da će vlada Crne Gore, u partnerstvu sa svim segmentima društva, nastaviti da uspije da prelazi predstojeće dionice na zahtjevnom evropskom putu.

Fuele je najavio dolazak generalnog direktora za proširenje EU Stefana Sanina u Crnu Goru naredne sedmice, kako bi se zajednički usaglasile dalje aktivnosti iz evropske agende.