Regija
8

Fizički incident između mitropolita i starije žene u crnogorskoj crkvi

Klix.ba
I druga javna rasprava o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori nije održana, nakon što je oko 100 građana u Kotoru u četvrtak spriječilo mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila da joj prisustvuje.

Iako je skup obezbjeđivala policija, građani su fizički prepriječili put mitropolitu i njegovoj pratnji, uz brojne uvrede, kao i prije nekoliko dana u Bijelom Polju, i primorali ga da se vrati, javlja Al Jazeera Balkans.

"Crnogorska crkva je za incident optužila svještenstvo i vjernike Srpske pravoslavne crkve, sa kojima je godinama u sukobu oko priznanja i imovine. U javnosti se pojavio i snimak fizičkog incidenta između mitropolita i starije žene, koji u Crnogorskoj crkvi objašnjavaju njegovim pokušajem da se odbrani", javila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Ispred sale Bizanti došlo je do incidenta, kada su okupljeni građani vrijeđali mitropolita kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila, u narodu poznatijeg kao raspop Miraš Dedeić.

Raspop Miraš i nekoliko njegovih pristalica su, da bi izbjegli konflikt, odlučili da ne prisustvuju javnoj raspravi.

Crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović konstatirao je da nema uslova za javnu raspravu o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Kako prenose crnogorski portali, prisutni, prvenstveno predstavnici SPCa, zahtijevali su od Numanovića da obezbijedi uslove da okruglom stolu prisustvuju svi zainteresirani građani, kojih je bilo nekoliko stotina.

Rečeno je da nema načina da se u malu skupštinsku salu palate Bizanti pusti više ljudi, a okupljeni su to ocijenili pokušaj Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore da sabotira javnu raspravu.

Nakon jednog sata i pet pokušaja Numanovića da formalno otvori raspravu, on je konstatirao da nema uslova da skup bude održan.

Numanović je, nakon što je okončao skup, novinarima rekao da se i u Kotoru ponovio "bjelopoljski scenario", ali da Ministarstvo neće odustati od Nacrta zakona i da će sljedeća javna rasprava biti održana u ponedjeljak, 14. septembra, u Podgorici.

On, međutim, nije odgovorio na ponavljana pitanja prisutnih građana ko je angažirao policiju i na osnovu čega je policija selektivno propuštala građane da uđu u salu palate Bizanti.

Prisutni su to ocijenili grubom diskriminacijom i kršenjem prava svih građana koji su ostali van sale, bez obzira na njihovu vjeroispovijest.