Regija
0

Ferhagen: Srbija neka bira - za ili protiv EU-a

FENA
Holandija je blokirala potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije s Evropskom unijom zato što smatra da je preduvjet za to puna saradnja sa Haškim sudom, izjavio je u intervjuu frankfurtskim "Vijestima" holandski ministar vanjskih poslova Maxime Ferhagen.

"Dakle, ovo što smo ponudili nije prijelazni SSP, već politički dijalog koji otvara mogućnost za pridruživanje Evropi u budućnosti", rekao je Ferhagen.

"Kao Vijeće ministara EU-a stojimo na stajalištu da je za potpisivanje SSP-a neophodna puna saradnja s Haškim sudom", objasnio je Ferhagen.

"Mislim da je EU jasno kazala da mi ne samo želimo da ponudimo evropsku perspektivu Srbiji, već također planiramo integraciju Srbije u evropske strukture i njeno uključivanje u EU. Nudimo politički dijalog i dijalog o ukidanju viza. To je moguće ako se prihvate evropski kriteriji i vrijednosti onako kako smo ih formulirali ranije", kazao je on govoreći o tome šta EU ovim dokumentom nudi Srbiji.

Upitan da li na saradnju Srbije i EU-a može uticati i rezultat predsjedničkih izbora, šef holandske diplomatije je poručio kako srpski narod treba odlučiti za koga će glasati.

"Mi smo otvorili mogućnost da se sporazum potpiše poslije izbora. Dakle, na narodu je da li će izabrati proevropsku perspektivu s mogućnošću ekonomske razmjene, političkog dijaloga... Srbi sada treba da se opredijele da li su za Evropu ili protiv nje", zaključio je Ferhagen u intervjuu za frankfurtske "Vijesti".