Regija
0

EU: SSP sa Srbijom tek kada svih 27 članica daju pristanak

FENA
Evropska unija će sa Srbijom potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) tek kada svih 27 država članica daju svoj pristanak, saopćilo je danas u Bruxellesu slovensko predsjedništvo EU.

Za odluku o potpisivanju je potreban pristanak svih članica EU, odnosno jedinstven stav.

"Nadamo se da će do njega doći uskoro", izjavio je jedan visoki funkcioner predsjedništva EU. Kada jedinstven stav bude postignut, odluka bi mogla biti donijeta "vrlo brzo", dodao je on.

Slovenski zvaničnik je istakao da će Vijeće ministara EU tokom radnog ručka u ponedjeljak u Bruxellesu razgovarati o mogućnostima za potpisivanje SSP-a.

Poruke s tog sastanka oni će prenijeti srpskom šefu diplomatije Vuku Jeremiću tokom sastanka "trojke" EU-Srbija.

Šanse za potpisivanje SSP-a nisu iscrpljene, ali su dosta umanjene kako zbog protivljenja Holandije i Belgije, tako i zbog nedostatka vremena da se "tehnički" pripremi procedura potpisivanja, prenose Tanjugovi diplomatski izvori.

To, međutim, ne znači da tokom samog sastanku Vijeća ministara neće doći do postizanja dogovora među "dvadesetsedmoricom" oko naknadnog potpisivanja.

Ukoliko taj dogovor izostane, EU će usvojiti zaključke u kojima će poslati "pozitivnu poruku" koja će biti u skladu sa zaključcima sa decembarskog sastanka. Vijeće će "ohrabriti Srbiju da ispuni neophodne uvjete da bi se SSP brzo potpisao i ponoviti da se napredak ka EU, uključujući i status kandidata, može ubrzati".

Takođe će biti upućena poruka o važnosti početka dijaloga o viznoj liberalizaciji između Srbije i Evropske komisije koji počinje 30. januara u Beogradu, istaklo je slovensko predsjedništvo.