Lajčak šokirao političare
17

EU pred Srbiju postavila tri zastrašujuća uslova

FENA
Miroslav Lajčak (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Miroslav Lajčak (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Miroslav Lajčak šokirao je aktere srpske političke scene novim zahtjevima Evrospke unije (EU) koji očekuju novu vladu Srbije.

Izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak, za posjeta Srbiji prije nekoliko dana, šokirao je aktere domaće političke scene novim zahtjevima EU koji očekuju novu vladu Srbije, saznaje beogradski Press dodajući kako je od tih uslova najznačajniji onaj koji traži ukidanje srpskih paralelnih institucija na sjeveru Kosova.

Šef slovačke diplomatije predočio je doslovno užasavajuće uslove. Predočio je tri nova naloga kako bi Srbija dobila status kandidata do kraja godine. I sva tri su doslovno neprihvatljiva. EU sada pokušava progurati njemački zahtjev za ukidanje institucija na sjeveru Kosova.

Tadić je zbog toga jako zabrinut i svjestan je da je gotovo nemoguće uz te uvjete dobiti status kandidata do kraja godine, što je i jedan od razloga zašto i dalje oklijeva prihvatiti mjesto premijera, tvrdi Pressov anonimni izvor, ali ne spominje ostale uslove.

Dodao je kako će Tadić u ponedjeljak na sastanku s vođama koalicije okupljene oko SPS-a razgovarati o tom "Lajčakovom ultimatumu", prenose u nedjelju agencije.