Regija
1

EU: Beograd i Priština postigli značajan napredak

Anadolija
Zvaničnici Beograda i Prištine postigli su značajan napredak u dijalogu koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), potvrdila je visoka predstavnica EU za vanjske poslove Catherine Ashton, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Ashtonova je u pisanom saopćenju podsjetila na konstruktivan sastanak održan u Bruxellesu između srbijanskog premijera Ivice Dačića i premijera Kosova Hashima Tachija.

"Danas sam posredovala u razgovorima između premijera Kosova Hashima Tachija i premijera Srbije Ivice Dačića. Na sastanku smo nastavili razgovore na osnovu prethodnih razgovora održanih 19. oktobra i 7. novembra. Razgovarali smo o napretku postignutom u impelementaciji Sporazuma o integrisanom upravljanju prijelazima (IBM). Dva premijera potvrdili su zaključke radne grupe IBM-a, prema kome su dva granična prelaza sada spremna i postat će operativni 20. decembra. Također, još dva granična prelaza će biti spremna za korištenje 31. decembra", saopćeno je iz EU.

U saopćenju se napominje da su premijeri Srbije i Kosova postigli dogovor u vezi sa još nekoliko vrlo značajnih pitanja koja će doprinijeti izgradnji boljih odnosa Beograda i Prištine.

"Dva premijera su postigli dogovor o angažmanu zvaničnika na graničnim prelazima. Isto tako, EU kao medijator će sa svoje strane angažovati zvaničnike za granične prelaze. Tachi je istakao da je već osigurao multinacionalne specijalne policijske jedinice koje djeluju unutar policije Kosova koje će imati zadatak da štite vjersku i kulturnu baštinu", navodi se su saopćenju.

U saopćenju EU-a istaknuto je da će predstavnici Beograda i Prištine u narednom periodu pokušati postići dogovor oko preostalih pitanja koja će u značajnoj mjeri doprinijeti stabilnosti i izgradnji mira u regionu.

"Obje strane su se složile da pronađu način da se osigura transparentan protok novca za srpsku zajednicu na Kosovu. Također, nakon razmjene mišljenja na tehničkom nivou, dva premijera su se složili o nastavku razgovora o energentima i telekomunikacijama. Na kraju se se premijere složili da ubrzaju saradnju između komisija za traženje nestalih osoba. Sljedeći sastanak smo zakazali za 17. januar", navodi se u saopćenju EU-a.