Na sjeveru Kosova
0

Eksplozija u bošnjačkoj mahali u Mitrovici: Policija tvrdi da je riječ o osveti zbog hapšenja Srba

B. H.
Foto: Telegrafi
Foto: Telegrafi
Snažna eksplozija čula se u ponoć u "bošnjačkoj mahali" na sjeveru Kosovske Mitrovice, u kvartu koji naseljava mješovito stanovništvo.

Nakon što je specijalizirani tim izašao na mjesto događaja, utvrđeno se da je radi o eksploziji ručne bombe M75. Eksplozija se dogodila sinoć oko ponoći, a osim štete na jednom automobilu, nema povrijeđenih

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla, kaže da su kriminalne skupine bacile ručnu bombu, kao znak revolta zbog hapšenja trojice Srba za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na Kosovu.

"Zločini počinjeni tokom rata na Kosovu bit će gonjeni do kraja, a bacanje ručnih bombi od strane kriminalnih skupina ne može spriječiti pravdu. Iz nadležnih jedinica Policije Kosova, nakon dužeg angažmana i uz osnovane sumnje, uhapšena su 3 državljana Srbije zbog zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom tijekom rata na Kosovu. Isti se sumnjiče da su bili saučesnici u mučenjima, ranjavanju, ubistvima, deportacijama i masakrima nad Albancima u Vučitrnu, okolnim selima i zatvoru u Smrekovnici”, kaže on.

U srijedu je Specijalno tužilaštvo Kosova sapćilo da su uhapšena tri srbijanska državljanina koji se sumnjiče za krivično djelo "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

Kako se navodi u saoppćenju, iste je uhapsila policija Kosova, po nalogu Specijalnog tužiteljstva.