Regija
0

Dok se čeka odluka policije: U Beogradu grafiti protiv Parade ponosa

Anadolija
Vlasti u Srbiji će danas u popodnevnim satima saopštiti odluku o tome da li će biti održana Parada ponosa zakazana sutra, 28. septembra, u Beogradu.

Beogradski mediji danas pišu da će taj događaj, ukoliko ne bude zabranjen, obezbjeđivati više od 6.500 policajaca.

Sjednica Biroa za kontrolu službi bezbjednosti Vlade Srbije je počela u 16 sati, a nakon koje će se znati da li će sutra biti održana najavljena Parada ponosa, potvrđeno je iz Vlade Srbije.

Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će biti donesena profesionalna odluka u skladu sa sigurnošću i bezbjednošću građana.

Tokom posljednjeg dana i noći, u blizini mjesta gdje bi trebala biti održana gej parada, pojavili su se grafiti sa porukama "Gej parade neće biti", "Stop gej paradi", "Stop prajdu, stop bolesti, neću tatu i tatu".

Također, za subotu je deset organizacija najavilo protestne skupove koji bi trebali biti održavani istovremeno s Paradom ponosa. Desničarske organizacije su svoje skupove zakazale u blizini parka Manjež, gdje će biti učesnici gej parade. Okupljanje su najavili organizacije “Obraz”, SNP “Naši”, Srpski sabor “Zavetnici” i pristalice organizacije “Dveri.”

Gej parada bi trebalo da bude održana u parku Manjež, u blizini Trga Slavija, odakle će okupljeni krenuti u šetnju Nemanjinom ulicom pored zgrade Vlade Srbije, zatim će preći u Ulicu kneza Miloša, i pored Beograđanke Masarikovom se vratiti u park Manjež, gdje će biti održan program.

Kako su prenijeli beogradski mediji pozivajući se na izvore u policiji više od šest i po hiljada pripadnika MUP-a bi trebalo da obezbjeđuje taj događaj. Policajci će biti raspoređeni u tri prstena, a očekuje se i zabrana skupova desničara, kako bi se smanjila mogućnsost što okupljanja velikog broja građana.

"Ovoliki broj policajaca za jedan skup bi do sada bio rekordan u Beogradu", ocijenili su beogradski mediji.

Organizatori "Parade ponosa Beograd 2013" su izrazili očekivanje da će taj događaj biti održan.