Regija
0

DIP: Izbori u Hrvatskoj prošli korektno

FENA
Predsjednik hrvatskog Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin izjavio je večeras da je izborni dan u Hrvatskoj protekao iznimno korektno, uz sporadične nepravilnosti, te ustvrdio kako je zbog više nepravilnosti uočenih tokom izborne kampanje potrebno što prije pristupiti izmjenama izbornog zakonodavstva.

Dan je protekao iznimno korektno, uz četiri sporadična slučaja koja gotovo da nisu vrijedna spomena, nije se dogodilo ništa loše, kazao je Hrvatin, izrazivši uvjerenje da "smo tu pokazali svoju zrelost i da će tako biti i ubuduće".

Hrvatin je ponovio stav DIP-a da je zbog nepravilnosti vezanih uz popise birača potrebno što prije pristupiti izmjenama zakonske regulative vezane uz izbore.

Državno izborno povjerenstvo je već barem tri godine na to upozoravalo i zahtjevamo da se donese jedan kompletni izborni kodeks koji će obuhvaćati mogućnost reguliranja svih izbora, ne samo parlamentarnih nego lokalnih i predsjedničkih na istim principima te modernizirati pravila o medijima i načinu istupanja stranaka putem medija, popisu birača i načinu organiziranja glasovanja u inozemstvu.

Prve službene rezultate najavio je za 21 sat, što će i građani moći pratiti na internet stranicama DIP-a. To je maksimalan način da se transparentno otvori rad svih izbornih tijela, sve je otvoreno, sve se prati i sve se može kontrolirati, rekao je Hrvatin.

Najavio je u ponoć redovnu službenu konferenciju za novinare na kojoj će se dati službeni rezultati o broju obrađenih biračkih mjesta do tog trenutka.