Sud u Beogradu
220

Darko Šarić proglašen krivim za šverc više od pet i po tona kokaina

Klix.ba
Darko Šarić
Darko Šarić
Vijeće Specijalnog suda u Beogradu proglasilo je Darka Šarića krivim u ponovljenom postupku za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evrope te ga osudilo na 15 godina zatvora.

Prvobitnu odluku kojom je kažnjen na 20 godina zatvora Apelacioni sud je ukinuo.

U nedavno iznijetoj završnoj riječi, Tužilaštvo je zatražilo ponovo maksimalnu kaznu za Šarića i druge okrivljene i navelo da su zaradili 47 miliona eura prodajom kokaina. Kao dokaze predstavilo je, kako je navelo, brojne prisluškivane razgovore, šifrarnik za komuniciju, kao i knjigovodstvenu knjigu za novac od droge, prenosi Blic.

Status svjedoka saradnika imalo je troje okrivljenih, sa devetoro okrivljenih je zaključen sporazum o priznanju krivice, a troje optuženih je oslobođeno optužbe.

On je, osporavajući svjedoke saradnike, za najvažnijeg od njih rekao da je bogato nagrađen da ga "lažno optuži". U podizanje optužnice, prema riječima Šarića, umiješala se tadašnja vlast.

Apelacioni sud je, odlukom kojom je slučaj vratio na ponovno suđenje, ocijenio da je vijeće Specijalnog suda propustilo da "bliže odredi i opiše koje radnje su okrivljeni ponaosob preduzeli".

Učinjena je, smatra, i bitna povreda krivičnog postupka jer je u vijeću bio sudija koji je ranije odlučivao o potvrđivanju optužnice.

Optužnica protiv Šarića podnijeta je 2010. i njom su inicijalno bila obuhvaćena 24 optužena, dok je on još bio u bjekstvu, a nakon nje je podnijeto još pet optužnica.

Tužilaštvo tereti Šarića kroz više spojenih optužnica za period od 2008. do 2009. godine. Prva optužnica podignuta je za šverc više od pet i po tona kokaina koje je, tvrdi tužilaštvo, namjeravao da krajem 2009. prebaci brodom u Evropu iz Argentine i Brazila.

U okviru akcije "Balkanski ratnik" urugvajska policija zaplijenila je drogu u luci kraj mjesta Montevideo.

U jednoj od tih optužnica, za Šarića se tvrdi da je organizovao kupovinu skoro dvije tone kokaina u Argentini i potom je brodom prebacio preko Atlantskog okeana do obala Španije i Gibraltara gdje je ribarskim čamcima prebačen na obalu radi prodaje u Evropi.

Prema navodima optužnice, dolazak prekookeanskih brodova u Argentinu je organizovao Rodoljub Radulović, u medijima poznat kao Miša Banana, koji je u bjekstvu kao i veliki broj optuženih.

Tužilaštvo tereti Šarića i da je organizovao grupu koja je kupila u Brazilu nešto više od tone kokaina i prodala je tamo, kao i da je prodala više stotina kilograma droge u Italiji.

U odvojenom postupku u Specijalnom sudu, Šariću se sudi da je "oprao" bar 22 miliona eura od prodate droge.

Šarić se pominje u još jednom postupku u kojem je Branko Lazarević, nekadašnji šef kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, optužen da je nekim od članova Šarićeve grupe dostavljao informacije da ih policija prati i prisluškuje.