U Prištini
76

Danas izricanje presude Naseru Keljmendiju za organizovani kriminal i ubistvo Ramiza Delalića

Piše: M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon dvije godine vođenog postupka na Osnovnom sudu u Prištini danas će u 15 sati biti izrečena presuda Naseru Keljmendiju koji je optužen za ubistvo i organizovani kriminal.

Keljmendija je u maju 2013. uhapsila Kosovska policija na osnovu međunarodne potjernice koju su izdale vlasti u BiH, a optužnica je podignuta u julu 2014. godine za organizovani kriminal, upravljanje organizovanom kriminalnom grupom, kupovinu, posjedovanje, raspodjelu i neovlaštenu prodaju rizičnih narkotika i psihotropnih supstanci i teško ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine. On je negirao krivicu i kazao kako je postupak politički motivisan.

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju.

Keljmendijevo ime je već dugo na crnoj listi SAD-a, a tužilaštvo smatra da bi moguća zatvorska kazna obustavila funkcionisanje jednog od najvećih lanaca za trgovinu drogom, kojim su, prema navodima optužnice, krijumčarene ilegalne supstance od Turske do srednje Evrope.

U 2012. godini MUPRS je u saradnji sa SIPA-om organizovao akciju hapšenja, ali je Keljmendi pobjegao u Crnu Goru.

U Sarajevu posjeduje tri kuće, dva stana i hotel Casa Grande, a u Podgorici stan. U crnogorskom ljetovalištu Ulcinju posjeduje stan, 11 stambenih prostorija ukupne površine 377 metara kvadratnih, kuću te stambenu zgradu površine 1.600 metara kvadratnih. Tu je i hotel na Velikoj plaži koji se zove isto kao onaj na Ilidži.