Srbija
0

Dailu Telegraph: Eurovizijski žal za Kosovom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbija će kao domaćin takmičenja za Pjesmu Eurovizije nastupiti s pjesmom koja predstavlja gestu nacionalnog prkosa secesiji Kosova, piše u subotu Daily Telegraph u članku o finalnoj večeri Eurosonga u Beogradu.

Ovo takmičenje već dugo "kipti od jedva kontrolirane političke intrige", dok zemlje glasaju za svoje susjede i prijatelje bez obzira na to koliko je neka pjesma loša.

Srbija je trenutak kada su svi reflektori usmjereni na nju dočekala tri mjeseca nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, uz podršku većine zemalja Evropske unije, piše Telegraph.

Sada će srbijanska predstavnica Jelena Tomašević otpjevati pjesmu ogorčenja koje njena zemlja osjeća prema takvom potezu, i što je jedan od favorita da pobijedi.

List objašnjava da je stih iz pjesme koji se odnosi na svetoga Vida podsjećanje na Kosovsku bitku, simbol srpske državnosti, o kojoj je Slobodan Milošević govorio šest stoljeća kasnije pred milion okupljenih ljudi.

"Pjesme koje se lako zaboravljaju, glasanje koje je problematično... pa ipak, obožavamo Euroviziju" , piše The Times najavljujući večerašnje finale.

Ovogodišnje takmičenje u Beogradu moglo bi međutim biti znatno drugačije, s obzirom na to da je uveden novi sistem glasanja, konstatira Times, što znači da bi se Eurovizija večeras mogla vratiti na ono što je nekad bila - općenarodna zabava sa žustrim nadmetanjem u mišljenju šta se kome dopada. Dakle, povratak pjesmama.