Regija
2

Dačić: Tači može doći na sjever samo s oružjem

FENA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas da se mora prihvatiti činjenično stanje, a to je da Beograd nema vlast na velikom dijelu terotorije Kosova i Metohije, ali i da Priština ne kontrolira jedan dio teritorije koju smatra svojom, javio je Tanjug.

“Rekao sam Tačiju da na sjever može doći samo s oružjem i da, ukoliko ne shvata da će to dovesti do regionalne nestabilnosti, onda je to problem. Mi smo spremni rješiti problem paralelizma i smatramo da je prijedlog predsjednika Nikolića zaista veoma korektan”, rekao je Dačić.

Visoka povjerenica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton primit će u ponedjeljak u Briselu srbijanski državni vrh, a u srijedu će otputovati u Prištinu, gdje će razgovarati s kosovskim vrhom.

"Visoka predstavnica Catherine Ashton razgovarat će s predstavnicima Srbije i Kosova u okviru dijaloga, koji se vodi uz pomoć EU-a, za normalizaciju odnosa između dviju strana", rekla je Maja Kocjančič, glasnogovornica Catherine Ashton.

Na sastanak u ponedjeljak u Bruiselu doći će srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i zamjenik premijera Aleksandar Vučić.

Ashton će razgovarati s dvije strane u Briselu i Prištini u sklopu priprema za sljedeći krug dijaloga koji će se održati 20. marta i na kojem će ponovno glavna tema biti pitanje paralelnih institucija na sjeveru Kosova.

Na zadnjem, šestom krugu pregovora, postignut je određeni napredak ali ne i dogovor o paralelnim strukturama na sjeveru Kosova.

Kosovski premijer Hashim Tači je nakon sastanka rekao da još nije postignut dogovor o ovlastima koje bi imala zajednica srpskih općina na Kosovu te da je postignut usmeni dogovor o povlačenju srpskih sigurnosnih struktura sa sjevera Kosova.

Pitanje paralelnih institucija na sjeveru Kosova najteže je pitanje koje se dosad pojavilo u pregovorima.

Vidljiva normalizacija odnosa uvjet je za napredak obiju strana u evropskim integracijama - Srbiji za dobivanje datuma za početak pregovora, a Kosovu za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Evropska komisija će sredinom aprila objaviti izvještaj o napretku u dijalogu te u drugim reformama koje su vezane za približavanje Evropskoj uniji.