Zbog prisluškivanja zvaničnika
1

Dačić najavio smjenu cjelokupnog vrha srbijanske policije

Anadolija
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Srbijanski premijer Ivica Dačić najavio je smjenu cjelokupnog vrha policije, te njihovo hapšene i procesuiranje, ukoliko se pokažu tačnim navodi o prisluškivanju srboijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, prenose danas beogradski mediji.

Dačić je također najavio da će pokrenuti inicijativu za promenu zakonske regulative u cilju uvođenja veće civilne kontrole rada policije. Mediji navode kako je Dačić izdo nalog policiji da dostavi izvještaj povodom tvrdnji Nikolića i Vučića o prisluškivanju.

"Prema zakonu, policijom rukovodi direktor policije. Ministar ne odobrava i ne daje saglasnost za sprovođenje akcija, kao ni prisluškivanja i praćenja. Takav slučaj je i sada", istakao je Dačić najavivši da će uskoro biti raspisan konkurs za izbor novog direktora srbijanske policije.

Afera o otkrivenom prisluškivanju Vučićevog telefona četiri dana potresa Srbiju.

Srbijanski mediji prenose kako je direktor policije Milorad Veljović izjavio je da će tražiti da se utvrde razlozi i motivi, učesnici, ali i pozadina svega što se dešava oko prisluškivanja predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića.

Član Odbora za kontrulu službi bezbednosti i predsednik Odbora za ljudska prava u srbijanskoj skupštini Meho Omerović izjavio je za srbijansku državnu agenciju Tanjug da je prisluškivanje desetina hiljada građana, među kojima su predsjednik Srbije i potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv korupcije “neviđen i veoma opasan skandal”. On je poručio da se na to ne smije ostati bez odgovora i da će samo smjenjivanje nekih ljudi u policiji značiti zataškavanje.

Omerović je kazao i da se u borbi protiv korupcije ne smije stati i da država mora pokazati da “niko ne može biti jači od nje”.

“Prisluškivanje desetina hiljada građana, na šta su upozorili poverenik za informacije Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković je bilo uobičajeno, pa se sada prešlo na najviše funkcionere - predsednika i potpredsednika Vlade zaduženog za borbu protiv korupcije”, naveo je Omerović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.