Regija
0

Da li će biti potpisan SSP sa Srbijom?

FENA
Evropska unija se, po svemu sudeći, približava odluci da u znak podrške proevropskim snagama u Srbiji pred izbore 11. maja Beogradu ipak ponudi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Očekuje se da će Holandija i Belgija na sastanku ministara vanjskih poslova Unije u utorak u Luksemburgu objaviti da se više ne protive potpisivanju, pod uvjetom da Sporazum ne bude proveden u djelo sve dok Srbija ne postigne punu saradnju sa Haškim tribunalom.

U Luksemburg je u ponedjeljak otputovao BBC-ev novinar Dejan Radojević, koji u svom izvještaju ocjenjuje da su se poslije političkog konsenzusa pojavili određeni proceduralni problemi:

Dok srpski političari najavu o ublažavanju stava Holandije i Belgije tumače kao mogućnost da se potpis na sporazum stavi već u utorak, pojedine svjetske agencije i listovi javljaju da je vjerovatnije da će do potpisivanja SSP-a sa Srbijom doći tek 16. juna.

Teoriju da će Evropska unija Srbiji prije izbora pružiti samo podršku, a tek poslije njih eventualno potpisati sporazum, na osnovu svojih saznanja zastupa i BBC-ev dopisnik iz Bruxelesa Oana Lundžesku:

"Holandija i Belgija predložile su kompromis koji, u osnovi, znači da bi one bile spremne da pristanu na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja na marginama sastanka ministara vanjskih poslova 16. juna, ali sporazum ne bi stupio na snagu sve dok Beograd ne ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom za ratne zločine", kaže Oana Lundžesku.

To, dakle, znači da potpisivanja sporazuma ne bi bilo prije izbora 11. maja?

"Koliko ja razumijem, potpisivanja neće biti prije izbora, ali će se ministri dvadesetsedmorice u Luksemburgu sporazumjeti - ako se slože oko prijedloga i Holandije i Belgije - da su u mogućnosti da Srbiji upute jasan signal da će do potpisa definitivno doći. Taj signal bio bi upućen prije parlamentarnih izbora u Srbiji, ali bi konkretan potpis uslijedio tek po izboru nove vlade, dakle u junu. Naravno, taj sporazum, sa svim svojim elementima, uključujući i trgovinske povlastice i tako dalje, ne bi stupio na snagu sve dok ne bude ostvarena puna saradnja sa Haškim sudom", kaže Oana Lundžesku.

Da li sve ovo znači da Holandija i Belgija nisu promijenile svoj prvobitni stav ili ga jesu promijenile, u kojoj mjeri i zbog čega?

"Mislim da su Belgijanci, a posebno Holanđani, kao najsnažniji protivnici potpisivanja sporazuma, pali pod vrlo jak politički pritisak partnera u Evropskoj uniji. Argument je da bi Holandija, ako ne pristane na potpisivanje, u potpunosti snosila krivicu ako izbori u Srbiji na vlast vrate nacionalističke snage. Ovaj kompromis s jedne strane očito uzima u obzir stav većine zemalja EU da je saradnja s Tribunalom važna, ali da ona ne bi trebalo da bude i uvjet za potpisivanje sporazuma. Međutim, on uzima u obzir i stavove Holanđana i Belgijanaca da punu primjenu sporazuma treba odgoditi sve dok glavni tužilac u Haškom sudu Serge Brammertz ne bude uvjeren da je Beograd dokazao svoju punu saradnju", kaže na kraju Oana Lundžesku. Sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije u Luksemburgu će u utorak, pored ostalih, prisustvovati i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

U međuvremenu je u Beogradu predsjednik skupštine Srbije i visoki funkcioner Demokratske stranke Oliver Dulić izjavio da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju biti potpisan, kao i da ovlaštenje za to ima potpredsjednik tehničke vlade Božidar Đelić.

Gostujući na beogradskom radiju B92 u ponedjeljak, Dulić je rekao da je dosadašnja vlada Srbije "dovela proces stabilizacije i pridruživanja do kraja", kao i da je ovlastila Đelića da potpiše sporazum sa EU.

On je naglasio da u međuvremenu nijedan paragraf u tom dokumentu nije promijenjen što, kako je ocijenio, znači da "nema ničeg spornog u njegovom potpisivanju".

DSS, stranka premijera Srbije Vojislava Koštunice, protivi se potpisivanju Sporazuma zbog toga što se, kako tvrdi, u njemu ne potvrđuju teritorijalni integritet Srbije i njen suverenitet nad Kosovom.

Sam Vojislav Koštunica je u ponedjeljak izjavio da bi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU bilo "antidržavni i protuustavni čin", kojim bi Srbija, kako je rekao, "priznala nezavisnost Kosova".