Jezik u Crnoj Gori
0

Crnogorci dobili slova 'š' i 'ž'

Sarajevo-x.com
Crna Gora konačno uvodi novi pravopis kojim će se na neki način izvršiti liberalizacija crnogorskog jezika, koji će sada imati 32 slova. Novim izmjenama biće, između ostalog, omogućena da 'đevojka' bude i djevojka, a umjesto 'ćeranja' Crnogorci će se moći i 'tjerati'.

Novi crnogorski pravopis imat će 32 slova i zasnivaće se na načelu "piši kao što govoriš, a čitaj kako je napisano", objavio je crnogorski ministar obrazovanja i znanosti Sreten Škuletić prilikom predstavljanja novog pravopisa.

Škuletić je novinarima rekao da su uvedena dva nova slova "meko š" i "meko ž", dodavši kako su "prihvaćene sve inačice, i đ i dj, i đevojka i djevojka, i ćerati i tjerati, i śekira i sjekira".

"Model za crnogorsku standardno-jezičku normu je zajednički i opći jezički sloj koji pripada svim autohtonim crnogorskim građanima ... ijekavica je normativna, u skladu sa crnogorskom tradicijom i savremenom upotrebom", naveo je Škuletić.

On ističe da se pravopisom crnogorskog jezika neće provoditi jezička arhaizacija, niti će se njime normirati lokalizmi, dijalektizmi i provincijalizmi, te da se u svemu ostalom neće odstupati od "pravopisa srpskohrvatskog književnog jezika", koji je do sada bio u upotrebi u Crnoj Gori.